Bezoekersvraag

Kennisbank

Wat voeren aan 26 jarige new forest die minder krachtvoer krijgt?


Door bezoeker Rodenhuis op 13-12-2014

Mijn new forest pony is ruim 26 jaar oud en krijgt dagelijks beweging in de vorm van longeren of rijden. Zijn gebit is onlangs nagekeken en zijn kiezen zijn inmiddels glad geworden en zitten weinig plekken die nog ruw zijn om goed te kunnen malen. De dierenarts heeft geadviseerd om meer vezels te geven en minder krachtvoer wel voldoende ruwvoer aanbieden zodat hij altijd kan eten. Nu is mijn vraag als ik het krachtvoer naar beneden breng wat kan ik het beste geven om wel zijn energiepijl goed te houden? Als we namelijk minder krachtvoer geven merken we dat gelijk.
Antwoord:

Voor een oudere pony kan het gevaarlijk zijn om veel krachtvoer te voeren. Doordat het gebit slechter wordt zal het voer minder goed worden vermalen, waardoor de spijsvertering verminderd. Dan is het mogelijk dat onverteerd zetmeel doorstroomt naar de dikke darm, waar dit problemen kan veroorzaken.

Daarom is het verstandig om voor een seniorenbrok of seniorenmuesli te kiezen. Ook bestaan er complete voeders voor senioren.

Mocht jouw pony dan onvoldoende energie krijgen dan zou je het rantsoen kunnen aanvullen met olie. Olie levert drie maal zoveel energie als zetmeel en is een veiliger energiebron voor een ouder paard. Dit kun je doen door bijvoorbeel een paar 100 ml zonnebloem- of lijnzaadolie aan het rantsoen toe te voegen. Let op: de pony moet wel langzaam wennen aan een rantsoen met extra vet. Lees meer over een vetrijk rantsoen.

Als de kiezen glad zijn geworden, dan kan het zijn dat de pony ook moeite heeft met het vermalen van ruwvoer. Let goed op de opname van ruwvoer en voer indien nodig gehakseld ruwvoer of bietenpulp bij, om wel voldoende vezels te geven.

Lees meer:
Oude paarden

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam