Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Feiten en fabels over bietenpulp




Bietenpulp is in veel landen zeer populair voer voor paarden, maar in Nederland wordt het nog weinig gebruikt als enkelvoudig voedermiddel. Bietenpulp is een bijproduct van de suikerbietenindustrie. Nadat de suiker uit de suikerbieten onttrokken is, blijft de pulp over. Geraspte bietenpulp was al jaren een populair ingrediënt voor de petfood-industrie, maar nu wordt het product ook steeds vaker gebruikt als voer voor paarden. Lees alle voor- en nadelen van het voeren van bietenpulp.

Goed verteerbare vezel met weinig lignine
Bietenpulp wordt vaak aangeduid als een “super vezel”, vanwege de hoge verteerbaarheid. De vezels bevatten weinig lignine(houtstof). Lignine verslechterd de verteerbaarheid en zorgt voor een zeer laag caloriegehalte. Bietenpulp is verkrijgbaar in brokvorm en in geraspte vorm. Geraspte bietenpulp biedt een extra vezellengte. Dit ontbreekt in de bietenpulp in brokvorm, daarom heeft geraspte bietenpulp de voorkeur.

Ruwvoer of krachtvoer
Bietenpulp wordt regelmatig gevoerd als vervanger van krachtvoer, aangevuld met een vitaminen en mineralen supplement. Voor paarden die beter geen snelle energie binnen kunnen krijgen door het voeren van krachtvoer, is dit namelijk een ideaal alternatief. Toch is bietenpulp zelf eigenlijk een ruwvoeder, aangezien het op dezelfde manier verteerd wordt in de darmen en het de darmen op een positieve manier stimuleert. Het aantal calorieën per kilo ligt daarentegen veel hoger dan in andere ruwvoeders, het is vergelijkbaar met de hoeveelheden in haver. Met deze vergelijking moet wel opgemerkt worden dat haver in zeer snelle energie voorziet, terwijl bietenpulp langzame energie bevat. Dit is dus erg gunstig voor paarden die snel dik worden, maar ook voor paarden die erg snel heet worden.

Hoge voedingswaarde
Bietenpulp heeft ongeveer dezelfde voedingswaarde als haver. Beide producten hebben een EWPa van 0,89 (CVB Tabellenboek). Bietenpulp is een uniek vezelproduct dat gemakkelijk verteerd kan worden en tevens een hoge voedingswaarde heeft.

Voedingswaarde bietenpulp (per kg product):

EWPa   0,89
VREp    37 gram
Ruw eiwit   8,8%
Ruw vet 0,9%
Ruwe celstof  17,8%
Zetmeel 0,5%
Suiker   7,3%
Calcium 8,5 gram
Fosfor  0,9 gram

Bietenpulp heeft een laag kaliumgehalte in vergelijking tot hooi, voor sommige paarden met een speciaal door een dierenarts samengesteld dieet kan dit belangrijk zijn. Het calciumgehalte is daarentegen hoger dan dat in een gemiddelde kwaliteit hooi, maar lager dan de hoeveelheid calcium in luzerne. Zodoende is het een goed product om granen aan te vullen, die in de regel een laag gehalte aan calcium bevatten en een hoog fosforgehalte. De hoeveelheid eiwitten is gelijk aan die van hooi, tussen de 8% en de 12%. Omdat er meestal geen vitaminen of mineralen aan zijn toegevoegd, is het meestal wel nodig om extra mineralen en vitaminen aan te bieden naast bietenpulp.

Laag suiker- en zetmeelgehalte
Omdat bietenpulp een bijproduct van de suikerindustrie is, wordt vaak gedacht dat het veel suikers bevat. Dit is echter een fabel. Bietenpulp bevat ca. 7,8% suiker en zetmeel. Dit is relatief weinig voor een product met zo'n hoge voedingswaarde. De meeste voeders met een hoge voedingswaarde bevatten weinig vezels en hogere gehalten aan suiker en zetmeel. Bietenpulp is door deze unieke combinatie zeer geschikt voor koolhydraatarme rantsoenen.

Verstoppingsgevaar
Bietenpulp heeft veel voordelen, maar helaas ook één groot nadeel. Bietenpulp is zeer droog en bevat slechts 5% vocht. Het is daarom noodzakelijk om het product vooraf te laten weken in water, want bietenpulp krijgt ongeveer 5 keer het originele volume wanneer het geweekt is. Normale bietenpulp moet ongeveer 12 uur weken voordat het gevoerd kan worden, maar het moet ook binnen 24 uur gevoerd worden, aangezien bacteriën en schimmels anders de kans krijgen zich te ontwikkelen. Tegenwoordig bestaat er ook voorbewerkte bietenpulp, deze vlokken hoeven maar 20 minuten te weken om zich vol te zuigen.

Enkele bietenpulp voeders bevatten veel olie en melasse, waardoor het weken overbodig wordt. Echter is het hoge suikergehalte voor veel paarden niet gewenst.

Voer met mate
Bietenpulp bevat weinig voedingsstoffen zoals vitamine A en selenium en kan daarom niet als enig ruwvoer dienen. Bietenpulp kan in grote hoeveelheden gevoerd worden. 50% van het ruwvoerrantsoen kan in de vorm van bietenpulp gevoerd worden. Dus een paard van 600kg kan tot 6kg bietenpulp (droog gewicht) per dag eten. In een rantsoen met aanzienlijke hoeveelheden bietenpulp kan het balanceren van het rantsoen een uitdaging zijn, aangezien de calcium/fosforverhouding ook erg scheef is(ca. 9:1). Als je 6 kg bietenpulp voert, dan dien je grote hoeveelheden fosforrijke producten (zoals bijv. granen) te voeren om de calcium/fosforverhouding te balanceren. Als aanvulling of extraatje wordt bietenpulp gevoerd vanaf 250 gram.

Voor welke paarden?
Bietenpulp als onderdeel van het rantsoen is geschikt voor vele paarden: oudere paarden, magere paarden paarden met maagzweren, stofwisselingsziekten(hoefbevangenheid, EMS en insulineresistentie). Voor paarden die een slechte kwaliteit hooi of kuilgras krijgen, kan bietenpulp een constante, voordelig en handige aanvulling in het rantsoen zijn.

Conclusie:
Bietenpulp is een uniek voedermiddel door de hoge voedingswaarde in combinatie met goed verteerbare vezels en een laag suiker- en zetmeelgehalte. Hierdoor kan bietenpulp(bij voorkeur geraspt ipv brokvorm) in veel rantsoenen worden ingezet. Voer het product met mate om de balans in het rantsoen niet te verstoren en week het product alvorens het te voeren.

Bekijk bietenpulp producten in de database van VoerVergelijk

Lees meer:
Bezoekersvraag: Hoeveel zemelen bij 4 kg bietenpulp?
Bezoekersvraag: Scheve calcium/fosforverhouding door bietenpulp?

Naar het fabels en feiten archief | Naar de home pagina