Bezoekersvraag

Kennisbank

Hoeveel bietenpulp met zemelen mag ik voeren?


Door bezoeker Son op 03-12-2014

Mijn grote KWPN merrie voer ik sinds kort bietenpulp en zemelen. Op dit moment mengde ik 4 handjes bietenbulp brokjes met 2 grote handen zemelen. Na het weken wordt dit een 3/4 emmer vol. In het begin verdeelde ik dit over 2 voerbeurten. Ze vindt het echter zo lekker en eet het snel op dat ik graag wat meer wil geven. Mijn vraag is dus hoeveel bietenpulp zemelen ze mag krijgen per voerbeurt, ervanuit gaande dat ik twee keer per dag die mix wil voeren.Het gaat om een gezond 13-jarig paard dat dagelijks lichte arbeid verricht en overdag buiten komt in de paddock. Ze krijgt dagelijks ruim voldoende hooi, een halve vitamine koek en verder 2x per dag een handje bix.
Antwoord:

Aangezien bietenpulp onder de categorie ruwvoer valt is hiervoor niet direct een maximale aanbevolen hoeveelheid per maaltijd. Voor krachtvoermaaltijden is dit wel het geval, omdat dit rijk is aan zetmeel en de spijsvertering hiervan slechts kleine hoeveelheden tegelijk kan verwerken.

Je mag tot wel 0,4 kg bietenpulp per 100 kg lichaamsgewicht per dag voeren. Dit komt voor jouw paard uit op ongeveer 2,5 - 3 kg bietenpulp. Voor zemelen geldt dat je maximaal 1 kg per dag kunt geven. Let op: zemelen kunnen een laxerend effect hebben.

Blijf daarnaast voldoende ruwvoer (1 - 1,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht) voeren en houd de conditie in de gaten.

Zorg dat je bietenpulp altijd goed weekt alvorens het te voeren om slokdarmverstopping te voorkomen.

Lees meer:
Feiten en fabels over bietenpulp

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (1)Tiziana
02-02-2019 10:22
Hallo
Mijn paard is twee kiezen kwijt en is 23 jaar. Ik moet van de dierenarts overstappen op totale ruwvoervervanging, ze eet nog wel hooi, maar kan daar geen voedingsstoffen meer uit halen.
Hoeveel bietenpulp geef ik een arabische merrie van 400 kg? En hoe zit het met melasse in bietenpulp, zoek ik best naar melassevrij bietenpulp?
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam