Bezoekersvraag

Kennisbank

Te weinig energie tijdens de training?


Door bezoeker Boer op 26-06-2014

Ik heb een 5-jarig paard die ik 4x per week rijdt. We rijden L1, bijna L2. De laatste tijd merk ik dat hij weinig energie en activiteit toont tijdens de trainingen. Ik moet hem eerst vol op in de middengang en vooruit rijden, voordat de 'rem' er af is. Wanneer de bak-omstandigheden zwaar zijn, is de energie helemaal snel op. Mijn instructrice en ik hebben het idee dat hij wat energie te kort komt nu we trainingen iets intensiever maken. Hij is over het algemeen wel een wat heter paard. Nu hij de hele dagen buiten staat, kan hij deze speelse energie wel kwijt. Graag wil ik hem iets erbij voeren. Wat kan ik hem dan het beste geven zonder dat hij heet wordt? Een granenmix? Een supplement?
Antwoord:

Het is opvallend dat jouw paard normaal gesproken een heter temperament heeft, maar nu te weinig energie heeft. Dit kan te maken hebben met het feit dat jouw paard de hele dag in de weide staat en zijn energie in de weide kwijt kan of de intensievere training, maar het kan ook andere oorzaken hebben.

Zorg ervoor dat de training langzaam opgebouwd wordt en dat het paard de gevraagde prestaties aankan. Een zware bak kan een zware belasting zijn voor spieren en pezen. Een vijfjarig paard is nog volop in ontwikkeling door groei en spieropbouw. Geef hem voldoende tijd om te ontwikkelen.

Er wordt geen informatie gegeven over het huidige rantsoen, maar door middel van de juiste voeding kun je jouw paard extra energie geven.

Geef naast de hele dag weidegang ook 's avonds nog iets te knabbelen op stal bijvoorbeeld hooi. En voer ca. 1 - 2 kg krachtvoer per dag in de vorm van een basisbrok of basismuesli.

Je kunt daarnaast nog een beetje haver of granenmix met haver bijvoeren. Haver staat bekend om een heetmakend effect, dus wellicht is dit niet ideaal voor jouw paard.

Voor extra uithoudingsvermogen zou olie een goede aanvulling op het rantsoen kunnen zijn. Olie levert veel energie en komt langzaam vrij, waardoor een paard hier langere tijd van kan profiteren. Lees meer over een vetrijk rantsoen.

Let daarnaast op het gewicht van jouw paard. Overgewicht kan grote invloed hebben op de fitheid van het paard.

Houd ook de gezondheid nauwlettend in de gaten. Is het paard voldoende fit en niet lusteloos? Raadpleeg bij twijfel een dierenarts.

Lees meer:
Column: het geheim van haver

Groeiende paarden
Hoe werken energy boosters?
Energieverhogende voeding

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam