Ir. Marike Jacobs

Ir. Marike Jacobs


Marike is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar jeugd raakte zij door ervaringen met paarden met diverse gezondheidsproblemen steeds meer geïnteresseerd in voeding. Na haar hbo-opleiding aan HAS Den Bosch besloot zij zich verder in dier- en paardenvoeding te specialiseren. Regelmatig verschijnt op VoerVergelijk een column van haar hand.

Het geheim van haverAan haver wordt sinds jaar en dag een ‘heetmakend’ effect toegekend. Sommige paarden zouden na het eten van haver hun stal uit springen, alleen maar willen rennen en onhandelbaar zijn. Om die reden wordt haver vaak aangeraden als het een traag, flegmatiek paard betreft, en afgeraden voor nerveuze en temperamentvolle dieren. Heeft haver iets speciaals? En zo ja, welke stof zorgt dan voor het haver-effect?

Haver heeft van alle graansoorten het hoogste gehalte ruwe celstof en het laagste (!) zetmeelgehalte. Gemiddeld bevatten haver, gerst en maïs respectievelijk 50%, 65% en 70% zetmeel. Haverzetmeel is zeer goed verteerbaar voor paarden en wordt bijna geheel in de maag verteerd, in tegenstelling tot dat van andere granen. Verder is haver relatief vetrijk en eiwitrijk. Net als alle granen bevat haver ruim meer fosfor dan calcium en heeft het dus een scheve calcium-fosfor verhouding.

Het heetmakende effect wordt volgens sommigen veroorzaakt doordat suiker in haver zorgt voor de aanmaak van het ‘gelukshormoon’ serotonine in de hersenen. Paarden worden er letterlijk blij van. Maar niet elk paard lijkt even gevoelig voor haver. En in vergelijking tot andere granen bevat haver juist maar weinig suiker (1,3%).

Volgens anderen is het geheim het eiwit avenine, een stof waarvoor mensen met glutenallergie allergisch zijn. Avenine zou  een stimulerend effect hebben op het centraal zenuwstelsel en daardoor heetheid veroorzaken. In mensen zou avenine de testosteronproductie stimuleren. Ik heb het idee dat het effect van haver nooit is onderzocht, laat staan dat is bewezen dat een specifieke stof zorgt voor het haver-effect.

Het lijkt alsof het haver-effect alleen in de praktijk door paardenhouders wordt ondervonden.. Het geheim is volgens mij weinig spectaculair. Haverzetmeel wordt bijna geheel in de maag opgenomen en biedt dus op zeer korte termijn een echte energiekick. Ik denk dat het hem daar in zit. Geheim ontrafeld. Niet zo avontuurlijk, wel heel nuttig bij flegmatieke paarden of wanneer op korte termijn extra energie nodig is.


 
meer columns | Naar de home pagina
Reacties (7)sandra
10-05-2011 13:06

F.M.Blocq
10-05-2011 13:20

Marike Jacobs, columnist
10-05-2011 13:53

Mirjam Bierings
10-05-2011 15:12

Jannie Beuting
11-05-2011 09:12

Mirjam Bierings
11-05-2011 19:51

Marike Jacobs, columnist
11-05-2011 20:19

Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie