Ir. Marike Jacobs

Ir. Marike Jacobs


Marike is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar jeugd raakte zij door ervaringen met paarden met diverse gezondheidsproblemen steeds meer geïnteresseerd in voeding. Na haar hbo-opleiding aan HAS Den Bosch besloot zij zich verder in dier- en paardenvoeding te specialiseren. Regelmatig verschijnt op VoerVergelijk een column van haar hand.

Het geheim van haver



Aan haver wordt sinds jaar en dag een ‘heetmakend’ effect toegekend. Sommige paarden zouden na het eten van haver hun stal uit springen, alleen maar willen rennen en onhandelbaar zijn. Om die reden wordt haver vaak aangeraden als het een traag, flegmatiek paard betreft, en afgeraden voor nerveuze en temperamentvolle dieren. Heeft haver iets speciaals? En zo ja, welke stof zorgt dan voor het haver-effect?

Haver heeft van alle graansoorten het hoogste gehalte ruwe celstof en het laagste (!) zetmeelgehalte. Gemiddeld bevatten haver, gerst en maïs respectievelijk 50%, 65% en 70% zetmeel. Haverzetmeel is zeer goed verteerbaar voor paarden en wordt bijna geheel in de maag verteerd, in tegenstelling tot dat van andere granen. Verder is haver relatief vetrijk en eiwitrijk. Net als alle granen bevat haver ruim meer fosfor dan calcium en heeft het dus een scheve calcium-fosfor verhouding.

Het heetmakende effect wordt volgens sommigen veroorzaakt doordat suiker in haver zorgt voor de aanmaak van het ‘gelukshormoon’ serotonine in de hersenen. Paarden worden er letterlijk blij van. Maar niet elk paard lijkt even gevoelig voor haver. En in vergelijking tot andere granen bevat haver juist maar weinig suiker (1,3%).

Volgens anderen is het geheim het eiwit avenine, een stof waarvoor mensen met glutenallergie allergisch zijn. Avenine zou  een stimulerend effect hebben op het centraal zenuwstelsel en daardoor heetheid veroorzaken. In mensen zou avenine de testosteronproductie stimuleren. Ik heb het idee dat het effect van haver nooit is onderzocht, laat staan dat is bewezen dat een specifieke stof zorgt voor het haver-effect.

Het lijkt alsof het haver-effect alleen in de praktijk door paardenhouders wordt ondervonden.. Het geheim is volgens mij weinig spectaculair. Haverzetmeel wordt bijna geheel in de maag opgenomen en biedt dus op zeer korte termijn een echte energiekick. Ik denk dat het hem daar in zit. Geheim ontrafeld. Niet zo avontuurlijk, wel heel nuttig bij flegmatieke paarden of wanneer op korte termijn extra energie nodig is.


 




meer columns | Naar de home pagina




Reacties (7)



sandra
10-05-2011 13:06
Hoi,
Ik heb een ruin dat nogal hevig reageert op meer eiwitrijk voedsel ! Nu geef ik altijd eten met laag eiwit gehalte, het probleem is natuurlijk die spieropbouw is dan veel minder .. zou ik dan beter wat haver bijgeven dan eiwitten ? Het is echt niet de bedoeling dat hij heter word maar gewoon wat meer spieropbouw krijgt !

F.M.Blocq
10-05-2011 13:20
Ik voer mijn paarden - KWPN met veel Volbloed die voor de dressuursport (Z) matig zwaar getraind worden en niet op concours gaan - altijd het liefst "Natuurlijk, Breed en Schraal". Daarmee bedoel ik: de Natuurlijkr echte grondstoffen zoals granen en grassen (hooi), geen brok of andere samengefrutselde voeders met hulpstoffen e.d.; Breedspectrum op het gebied van vitaminen, mineralen e.d. en Schraal in suikers. Dat vertaalt zich voor mij in goed paardehooi, Hartog's granenmix classic en Hartogs Lucerne. Daar zit wel meer suiker in maar de hoeveelheid mineralen is zo breed dat ik dat er wel voor over heb. Nu heben ze een tijdje op een pension gestaan waar de man niets anders dan zijn eigen verbouwde haver wilde voeren, aangevuld met (goede) voordroogkuil.
Krijgen ze dan ook wel voldoende en "breed" genoeg voer?
Alvast dank voor je reactie.!

Marike Jacobs, columnist
10-05-2011 13:53
Beste reageerders,

Wellicht kun je via http://www.voervergelijk.nl/bezoekersvraag een antwoord vinden op je vraag. Zo niet, dan kun je hier ook je eigen vraag stellen.

Mirjam Bierings
10-05-2011 15:12
beste Marike,
Zojuist lees ik je stuk over haver. Onze ervaring is anders. Indien je bij haver de juiste BALANCER toevoegt wordt je paard niet heet.
Indien je alleen haver voert heeft dit het volgende effect:
Haver bevat weinig vitaminen en mineralen en zoals je zegt een scheve fosfor calcium verhouding. Indien je paard hard moet werken krijgt hier spierpijn. O.a. door een veel te weinig vitaminen, zoals vitm. E-seleen-lysine etc.. van natuure is een paard een vluchtdier en als hij pijn voelt wil hij vluchten en wordt lastig!!!!!
Indien we aan de haver een balancer toevoegen bv. 700 gr Formula Gold (Red Mills) per dag wordt ons paard zeker niet lastig of heet.
Deze balancer haalt het Calcium gehalte omhoog en ook alle veitamine en mineralen die in de haver ontbreken.
Ook bestaan er balancers voor drachtige merries en opfok paarden.
deze zitten iets hoger in de eiwitten.
laat je gedachte er maar eens over gaan of probeer het maar eens. Voor vragen kun je altijd bij me terecht. Met vriendelijke groeten Mirjam Bierings.

Jannie Beuting
11-05-2011 09:12
Beste Marike,

Ik zou jouw studieboeken over de gehaltes aan zetmeel in granen nog maar eens nalezen.

groeten Jannie

Mirjam Bierings
11-05-2011 19:51
Beste Marike, Eigenlijk heel leuk dat je zo geïnteresseerd bent in paarden voeding. Ik heb alles uit ervaring geleerd en zit al 30 jaar in de voeding. We begeleiden heel veel top paarden. Ook importeren we veel producten en doen zaken met veel top dierenartsen. Je mag altijd bellen 0650682061 of mailen info@horseproducts.nl
Groetjes Mirjam



Marike Jacobs, columnist
11-05-2011 20:19
Beste Jannie,

Diverse bronnen geven waarden voor zetmeelgehaltes rond de percentages die ik noem in de column. De getallen in de column zijn gebaseerd op het gemiddelde van meerdere (wetenschappelijke) bronnen.

Twee voorbeelden:
Het CVB-tabellenboek 2008 geeft de volgende waarden voor het zetmeelgehalte:
Haver 40%
Gerst 50%
Maïs 60%
Een andere wetenschappelijke bron uit 2001:
Haver 44%
Gerst 60%
Maïs 72%





Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie