Bezoekersvraag

Kennisbank

Vermagering bij intensief werk?


Door bezoeker Moens op 19-01-2014

Heb 6 jarige volbloed ruin, 1.72 m, die in training is geweest voor de hindernisrennen in Frankrijk. Springt zeer goed en heeft zeer goede actie. Vermagerde evenwel sterk bij intensief werk. Is nu op rust met weidegang. Graag uw advies voor gepaste voeding zowel tijdens de huidige rustperiode als daarna als hij terug op training gaat.
Antwoord:

Als een paard vermagerd bij intensief werk dan betekent dit dat hij minder energie opneemt dan dat hij verbruikt. Daarom worden dan lichaamsreserves aangesproken. Naast de energie die het paard verbruikt tijdens de rennen, verbrand het paard ook veel energie door de stress die de rennen met zich meebrengen. Daarom is het heel belangrijk dat het paard zowel thuis als op de wedstrijden goed eet.

Ook voor paarden die intensief moeten presteren is ruwvoer de basis van het rantsoen. Zorg ervoor dat het paard voldoende ruwvoer van goede kwaliteit krijgt. Bij intensieve prestaties mag ook het ruwvoer van hoogwaardige kwaliteit zijn. Bijvoorbeeld fijn, groen hooi of luzerne. Daarnaast kan nog extra bietenpulp aangevuld worden om het paard op gewicht te houden.

De hoeveelheid krachtvoer is afhankelijk van de prestaties die het paard moet verrichten. Als het paard veel energie verbruikt dan dient dit met krachtvoer gecompenseerd te worden. Tijdens een rustperiode zal de behoefte aan krachtvoer veel lager zijn. Dan is een goede kwaliteit ruwvoer/weidegang aangevuld met een kleine hoeveelheid basisbrok/muesli voldoende. Afhankelijk van de training die het paard straks krijgt kan de soort en hoeveelheid krachtvoer opgebouwd/veranderd worden.

Lees meer:
Arbeidsintensiteit bepalen

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam