Bezoekersvraag

Kennisbank

Rantsoencheck bij verzuurde spieren?


Door bezoeker Keur op 18-11-2013

Mijn merrie kampt al geruime tijd met te hoge spierwaarden (verzuurde spieren) welke ook aangetoond is in haar bloed. Na aanpassing van haar rantsoen gaat dit een stuk beter, maar het wil niet op orde komen. Haar rantsoen bestaat uit: - 3 keer per dag hooi - ong. 700 gram basisbrok - 2.5 schep daily plus - vitamine E selenium - 100 ml mailolie Verder krijgt zij geen enkel tussendoortje in de vorm van appels, wortels etc. Hebben jullie op- en of aanvullingen voor mij?
Antwoord:

Het rantsoen is goed afgestemd op een paard met verzuurde spieren. Er wordt niet aangegeven hoeveel het paard moet presteren, maar de hoeveelheid zetmeel/krachtvoer in het rantsoen is relatief laag en hiervoor in de plaats wordt olie gevoerd om toch voldoende energie te geven.

De overige aanpassingen die gedaan zouden kunnen worden zijn:

Magnesium/Calcium
Is het magnesiumgehalte in het bloed ook getest? En weet je wat er in het ruwvoer zit? Een ruwvoeranalyse kan uitsluitsel geven over de calcium/fosfor/magnesium verhouding in het hooi. De verhouding calcium/fosfor/magnesium speelt ook een belangrijke rol bij spijve spieren. 

Zo min mogelijk krachtvoer
De hoeveelheid basisbrok zou vervangen kunnen worden door een vitamine/mineralenkorrel. Deze is meer geconcentreerd en bevat in verhouding zeer weinig zetmeel. Hierdoor voer je nog minder zetmeel, maar weet je wel zeker dat je voldoende vitaminen en mineralen voert. 

Lees meer:
Spierstijfheid

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam