Bezoekersvraag

Kennisbank

Dikker, maar niet heter?


Door bezoeker Verbeek op 30-08-2013

Wij hebben twee paarden die sinds april dit jaar 24/7 buiten staan. Sindsdien zijn ze wat vermagerd, omdat ze alleen hooi kregen en wat muesli, er staat weinig gras in de weiden. Is er een voeding (brok of muesli) waardoor ze wel dikker worden, maar niet 'heter'? We hebben ze een tijdje bijgevoerd met muesli en subli (supplement van de Welkoop voor te dunne paarden). Ze werden daar toch te heet van. Nu zit ik met een gebroken sleutelbeen. Is er iets om bij te voeren wel dikker - niet heter, ook voor straks in de winter?
Antwoord:

Als een paard mager blijft, terwijl hij weinig arbeid hoeft te verrichten dan moet de oorzaak van het gewichtsverlies in het ruwvoer worden gezocht. Hiermee wordt bedoeld dat er kritisch naar de kwaliteit van het ruwvoer moet worden gekeken en eventueel naar de grasmat. Het bijvoeren van extra muesli of een supplement heeft in de meeste gevallen geen effect.

Kijk kritisch naar de kwaliteit van het ruwvoer. Bevat het ruwvoer voldoende voedingstoffen? Uitgebloeid, grofstengelig hooi bevat weinig voedingsstoffen. Laat bij het twijfel het ruwvoer analyseren om de voedingswaarde te kunnen bepalen.

Geef indien mogelijk een hogere kwaliteit ruwvoer of voer luzerne bij. Dit is een hoogwaardige kwaliteit ruwvoer, waarmee het ruwvoer rantsoen opgewaardeerd kan worden.

En kijk naar de kwaliteit van de grasmat. Bemest het grasland enkele malen per jaar en zorg voor een goed onderhoud van de paardenweide. Een weiland dat niet wordt bemest en veel onkruiden bevat, levert weinig voeding voor de paarden.

Lees meer:
Bemesten
Magere paarden
Voedingswaarde ruwvoer
Alles over ruwvoer

 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam