Bezoekersvraag

Kennisbank

Haflinger iets meer pit?


Door bezoeker Brooijmans op 23-08-2013

Ik zoek advies voor het volgende: mijn haflinger was altijd erg pittig bij de vorige eigenaar, amper te houden. Maar werd ook maar 1x per week meegenomen voor een menrit van 2 uur. Bij mij loopt ze dagelijks 5 - 15 km, voor de kar, onder het zadel, in de polder, in de rijbak, aan de fiets, longeren etc. dus veel afwisseling. Ze is prima op gewicht, ziet er fantastisch uit. Krijgt in de zomer 3 x 1,5 uur weidegang met volop gras, staat verder in een ruim paddock en krijgt wat hooi en Marstall Force vitamines (en een appeltje). In de winter krijgt ze 6kg hooi per 24uur, een winterwortel, een appel, Marstall Force en 600 gram Subli basisbrok. Ik vind haar in de winter wat weinig pit hebben, ze doet wel wat ik van haar vraag maar het echte energieke is eruit. Normaliter als ze weer op de wei gaat, is ze een stuk energieker door het verse gras, maar dat is nu op dit moment niet echt aan de orde, dus ook nu zou ze iets van extra energie kunnen gebruiken. Wat kan ik voeren om haar iets actiever, maar niet explosief te maken?
Antwoord:

Het komt vaker voor dat paarden in de zomer lekkerder in hun vel zitten dan in de winter. Vers gras bevat toch meer voedingsstoffen dan gedroogd hooi. Ook is grazen een natuurlijke manier van voedsel verzamelen en bewegen. In de winter staan paarden meestal langer op stal.

Aangezien jouw paard momenteel dagelijks redelijk intensief bereden wordt zou je een beetje extra energie aan het rantsoen kunnen toevoegen, bijvoorbeeld door middel van haver of een granenmix. In de winter zou je de basisbrok hiermee kunnen vervangen. Denk hierbij aan een hoeveelheid van 0,5 - 1 kg per dag.

Lees meer:
Column: het geheim van haver
Energiebronnen voor paarden
Hoe werken energy boosters?

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam