Bezoekersvraag

Kennisbank

Te mager oplossen met merriebrok?


Door bezoeker Trum op 31-10-2012

Bij ons op stal zijn een fiks aantal paarden te mager. Als oplossing is de stalhouder overgegaan op merriebrok. Mijn paard loopt ZZL. Is deze brok wel geschikt voor een paard dat op dit niveau in de sport loopt? En zo ja, hoe lang mag dit als tijdelijke oplossing gebruikt worden?
Antwoord:

In eerst instantie is het belangrijkste, om de oorzaak te achterhalen waarom de paarden zijn vermagerd. Sluit eerst uit dat de paarden last zouden kunnen hebben van wormen of van het gebit. Vervolgens dient de kwaliteit van het ruwvoer bekeken te worden. Bevat het ruwvoer voldoende voedingsstoffen? Laat bij voorkeur een ruwvoeranalyse uitvoeren, zodat je precies weet wat eventuele tekorten in het ruwvoer zijn. Dan kun je deze gericht gaan compenseren met krachtvoer of een supplement. Of wellicht ander ruwvoer aanschaffen.

Het voeren van een merriebrok aan een sportpaard kan niet direct kwaad. Het grote verschil tussen merriebrokken en een normale sportbrok is het eiwitgehalte en de hoeveelheid koper, zink en mangaan. Deze waarden zijn hoger in een merriebrok dan in een normale brok. De reden van stalhouder voor het voeren van merriebrok is waarschijnlijk om extra eiwit te geven, zodat de paarden meer body krijgen. Merriebrok bevat meestal meer calcium, waardoor een iets scheve calcium/fosforverhouding kan ontstaan.

Het voeren van de merriebrok kan een oplossing zijn, maar probeer de oorzaak te achterhalen waarom de paarden te mager zijn geworden en probeer deze oorzaak weg te nemen.

Lees meer:
Spieren opbouwen met merriebrok?

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam