Bezoekersvraag

Kennisbank

Teveel tijd tussen de voerbeurten?


Door bezoeker Hardenbol op 03-10-2012

Ik heb een pony op manege Hitland. Nu is er een meningsverschil ontstaan over het voeren. Zaterdagavond en zondagavond is de manege gesloten en is de laatste voerbeurt rond zes uur s avonds. Mijn pony krijgt geen biks alleen hooi. Op zondag is het pas om 10 uur als hij zijn eerste hooi krijgt en op maandag nog later, rond 11.30. ivm het uitmesten. Ik vind dit te laat. De manege eigenaar is het er niet mee eens en weigert mijn paard op tijd zijn plak hooi te geven. De meeste paarden krijgen wel gewoon om 9 uur hun biks. Mijn paard krijgt dit niet omdat hij dat niet nodig heeft. Het is een merens, die paarden moeten sober gehouden worden, maar wel voldoende ruwvoer hebben. Wat is uw mening?
Antwoord:

Het is niet altijd gemakkelijk om overeenstemming te vinden met een pensionstal- of manegehouder. Het is vaak een kwestie van een middenweg vinden in het praktische aspect en het welzijn van de paarden.

U geeft aan dat de laatste voerbeurt op zondag om 18:00 uur is en de eerste voerbeurt op maandagochtend rond 11:30. Dit zou betekenen dat er 17,5 uur tussen de voerbeurten zit op deze dag. Een richtlijn is dat een gezond paard niet langer dan 6 uur met een lege maag zou mogen staan. Voor paarden met maagzweren is dit zelfs niet langer dan 1 uur.

Een paard is van nature gewend om continue de beschikking te hebben over vezelrijke voeding en eet in de natuur ca. 14 - 16 uur per dag. De spijsvertering van een paard is hier ook op ingericht. Langere tijd zonder voeding kan nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid voor het paard. Het verhoogt de kans op spijsverteringsproblemen, zoals koliek en maagzweren. Ook is de kans op verveling en het ontwikkelen van stalondeugden groter als het paard langere tijd geen eten krijgt.

Probeer de pony zoveel mogelijk hooi te geven, zodat hij hier de nacht mee doorkomt. Door middel van een slowfeeder kun je opname vertragen, waardoor de pony langer bezig is met het eten van het hooi. Als de pony op stro staat, dan kan de pony s nachts ook een beetje stro eten, maar let op dat hij niet teveel stro eet.  

Lees meer over de basistips voor het voeren van paarden

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (3)Monte Visser
10-10-2012 08:22
Hier kunnen we kort over zijn, de tijd tussen de genoemde voerbeurten is te groot. Zelfs zo groot dat er inderdaad tal van stalgebreken kunnen gaan voorkomen en koliek niet ondenkbaar is. Bovenstaande tips zijn een soort van, weliswaar goed bedoelde, lapmiddelen. De verzorger zal zich iets dienen aan te passen, dunkt mij.

Alex
15-10-2012 10:38
Voor mij zou dit reden zijn mijn paard direct elders onder te brengen. Hou voet bij stuk zou ik zeggen!

Toon Bots
26-10-2019 07:50
Verzoek de eigenaar van de manege zodanig veel ruwvoer te verstrekken dat de volgende voerbuurt met gemak gehaald kan worden. (adlib) Wel is het gebruik van een slowfeeder een aanrader.
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam