Bezoekersvraag

Kennisbank

Te heet met springen door spierpijn?


Door bezoeker Vodde op 21-02-2012

Ik heb een achtjarig paard van 1.75 m. Het paard springt Z niveau en springt zeer goed, maar wordt te heet na het eerste rondje. Dit heeft naar alle waarschijnlijkheid met spierpijn te maken. Het paard is goed in conditie en 1,3/4 twee maal daags Pavo Condition want hier zit geen haver in, want dan wordt hij helemaal te heet. Welk voer adviseert u wat heel goed is voor de spieren maar wat geen haver bevat.het gaat niet om een dik paard.
Antwoord:

Spierpijn kan ontstaan door training die zwaarder is dan een paard gewend is, waardoor er kleine beschadigingen in de spieren onstaan of als er plotseling veel spierkracht beschikbaar moet komen. Dan moeten de spieren werken zonder zuurstof, waarbij melkzuur wordt geproduceerd. Als dit melkzuur niet voldoende wordt afgevoerd dan ontstaat spierpijn en spierstijfheid.

Als een paard last heeft van spierstijfheid of spierpijn dan worden de prestaties meestal negatief beïnvloed en wil het paard minder goed presteren en is sneller vermoeid. Daarom is het niet direct aannemelijk dat spierpijn de oorzaak is van de heetheid. Heetheid heeft vaak te maken met het temperament van een paard. Als een paard het springen bijv. heel erg leuk vindt, dan kan hij ook erg druk worden van de opwinding. Helaas is het temperament niet te veranderen. Voeding kan alleen ondersteunend werken.

Pavo Condition is een voeding voor lichte arbeid, waardoor het mogelijk is dat het paard tekort vitaminen en mineralen binnen krijgt die belangrijk zijn voor het verrichten van zware prestaties en de verzorging van spieren, zoals Vitamine E, Selenium en Magnesium. Dit zou door middel van een supplement aangevuld kunnen worden. Er zijn speciale supplementen ter ondersteuning van de spieren verkrijgbaar.

Een sportvoeding met een hoog zetmeelgehalte is niet gewenst voor een paard dat van nature erg heet is. Om toch voldoende energie te geven om langere tijd te kunnen presteren is olie een zeer goede energiebron. Olie geeft meer energie dan koolhydraten, zoals zetmeel, maar heeft geen heetmakend effect. Lees meer over een vetrijk rantsoen.

Zoek in de zoekfunctie naar een voer voor matige/zware prestaties met een laag zetmeelgehalte of zoek met de VoerVergelijk checkers naar een voer met een hoog vetgehalte.

Lees meer:
Nerveuze paarden

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam