Bezoekersvraag

Kennisbank

Uitsluitend droog ruwvoer ipv weidegang?


Door bezoeker cede op 18-02-2012

Ik ga binnenkort mijn twee paarden aan huis zetten. Het gaat om twee warmbloeden. Allebei wedstrijdpaarden die voorheen dagelijks op de weide liepen. Nu zullen ze de beschikking krijgen over dagelijkse uitloop van 40 x 50 m. In deze uitloop staan wilgen, ligt een heuvel en staat een overkapping met een rek voor ruwvoer. De paarden krijgen dus geen weidegang meer. Is het paardvriendelijk om enkel hooi - een deel kuil en wat stro als ruwvoer te verstrekken aan mijn paarden?
Antwoord:

Uiteraard zou het ideaal zijn als iedere paardenhouder zijn paard zoveel mogelijk weidegang kan bieden, maar helaas is dit niet altijd mogelijk. Dan dient de situatie zo ideaal mogelijk gemaakt te worden met de middelen die voorhanden zijn.

In de natuur zijn paarden gewend om ca. 14 - 16 uur per dag bezig te zijn met het verzamelen van vezelrijke voeding. Hierbij hebben zij constant beweging en krijgt de spijsvertering een continue stroom van vezelrijk materiaal te verwerken. Ook hebben paarden in de natuur sociaal contact met soortgenoten.

In de moderne manier van paarden houden zijn er veel paarden die zeer weinig beweging krijgen, slechts enkele malen per dag gevoerd worden en geen sociaal contact hebben. Dit kan problemen geven, zoals bijv. verveling, stalondeugden, maagzweren en koliek en is in strijd met het paardenwelzijn.

Probeer jouw situatie van het houden van paarden zoveel mogelijk af te stemmen op de natuurlijke situatie. Door middel van een uitloop, hebben paarden bewegingsruimte en sociaal contact met soortgenoten. Indien er geen gras beschikbaar is, zorg dan voor voldoende ruwvoer van goede kwaliteit. Geef de paarden in de uitloop/paddock vrijwel onbeperkt de beschikking over ruwvoer.

Het toevoegen van stro aan het ruwvoerrantsoen is goed voor de buikvulling, ter voorkoming dat de paarden te dik worden. Een ruwvoerrek kan de opname van het ruwvoer vertragen. Let op dat de paarden zich niet kunnen verwonden aan een ruwvoerrek. Lees meer over outdoor feeders

Sinds kort zijn er twaalf richtlijnen voor paardenwelzijn opgesteld door het sectorraad en de dierenbescherming. Lees meer over deze welzijnsrichtlijnen

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (1)Kerkhof van de
10-01-2013 19:40
In dit artikel verwijzen jullie naar slow feeders en daar komen dan verschillende voorbelden die in tegenspraak zijn met eerdere opmerkingen. Het eten uit een verbouwde kliko dwingt een paard zijn hoofd te kantelen. Hij kan niet in de normale houding eten. Ook het gebruik van hooikussens op de grond kan tot ongelukken leiden m.n. bij paarden met ijzers. Deze kunnen in de mazen blijven hangen. Voorkeur heeft een bak die open is van boven en waarop een rek/net ligt dat langzaam mee naar beneden zakt. Zo kan zonder ongelukken in een normale houding gegeten worden. Persoonlijk zou ik alle andere voorbeelden weglaten hoewel de kussens wel in een bak bevestigd kunnen worden.
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam