Bezoekersvraag

Kennisbank

Verwaarloosd paard te heet door veel energie


Door bezoeker De Klerck op 03-01-2012

Onlangs kocht ik een verwaardeloosd paard. Ze was broodmager en at slecht, lange voeten en zeer slechte huid. Ze heeft een deel van haar onderkaak gebroken en is toen geopereerd in de kliniek. Het paard was 495 kg en valt in de score 1. Dit paard moest dus gaan eten en dat is gelukt. Ze krijgt onbeperkt hooi van goede kwaliteit, 2 scheppen maisvlok en 2 scheppen veulenmuesli per dag, geweekt. Supplementen....30 ml lijnzaadolie en een beetje magnesium.(op aanraden van de fouragehandel). We zijn nu 3 weken verder en ze komt aardig op gewicht, maar is zo heet door veel teveel energie. Haar spieren zijn nog helemaal weg. Ze is dof van kleur en erg droog op de huid. Mijn vraag, wat kan ik het beste doen om dit paard er goed uit te laten zien, zonder dat ze teveel energie heeft wat weer een risico voor haar kaak is? Lucerne kan niet omdat het tussen het ijzerdraad in de mond blijft zitten.
Antwoord:

Een paard met een slechte conditie zal extra energie in het rantsoen moeten krijgen om op krachten te komen. In deze situatie bevat het rantsoen veel koolhydraten in de vorm van zetmeel, waarvan het paard waarschijnlijk erg heet wordt. Probeer de hoeveelheid zetmeel in het rantsoen te verlagen door bijvoorbeeld minder maïsvlokken te geven. Maïs bevat zeer veel zetmeel.  

Een ander voedermiddel dat vezelrijk is en ervoor zorgt dat je paard beter op conditie komt is geweekte bietenpulp. Bietenpulp is vezelrijk, smakelijk en voedzaam. Let op: bietenpulp kan wellen, waardoor dit altijd geweekt gegeven moet worden.

Probeer daarnaast zoveel mogelijk beweging te geven, bijvoorbeeld in een paddock of stapmolen, zodat het paard zijn energie een beetje kwijt kan. Het is ook mogelijk dat het paard een stuk beter in zijn vel zit, waardoor hij veel energieker is. Dit zal dan van tijdelijke aard zijn.

Voor een sterk vermagerd paard geldt dat geduld heel belangrijk is. Het kan soms erg lang duren voordat het paard weer volledig op conditie is. Blijf de kwaliteit van het ruwvoer ook kritisch in de gaten houden, zodat je zeker weet dat je met het ruwvoer al een groot gedeelte van de behoefte dekt.

Lees meer:
Bezoekersvraag: verwaarloosde shetlander
Voeren van verwaarloosde paarden

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam