Bezoekersvraag

Kennisbank

Oorzaak hoefbevangenheid?


Door bezoeker oosterwijk op 05-12-2011

Mijn ruin is 18 jaar en nooit hoefbevangen geweest. Afgelopen september is hij toch hoefbevangern geraakt terwijl hij eigenlijk te schraal was en op een weide staat waar niet veel gras staat. Er was niets veranderd in het voer. Wel had hij anderhalve week ervoor ook al licht koliek gehad. Kan er een andere oorzaak voor de hoefbevangenheid zijn dan het weiland? Bijvoorbeeld iets in zijn afweersysteem of zo? Het is een KWPN paard dus ook niet echt een type dat snel bevangen raakt.
Antwoord:

Er zou een verband kunnen zijn tussen de lichte koliekaanval en de hoefbevangenheid van het paard. Hoefbevangenheid ontstaat vaak bij paarden die teveel krachtvoer krijgen en/of gras met teveel suikers/fructaan. Een teveel aan zetmeel/suikers/fructaan kan een verstoring in de bacterieflora in de dikke darm veroorzaken. Deze verstoorde bacterieflora kan gifstoffen produceren, waardoor hoefbevangenheid ontstaat.

De koliekaanval zou ook een verstoring in de darmflora teweeg gebracht kunnen hebben. Dit in combinatie met hogere fructaangehalte in het najaar in het gras zou een oorzaak kunnen zijn van de hoefbevangenheid.

Er wordt vaak gedacht dat een schale weide minder risico geeft op het ontstaan van hoefbevangenheid, maar juist het gras van een schrale weide kan zeer verhoogde fructaangehalten hebben. Lees meer over suikers in gras

Lees meer:
Hoefbevangenheid
Koliek

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam