Bezoekersvraag

Kennisbank

Hoefbevangenheid voorkomen


Door bezoeker Vermeulen op 25-05-2010

Ik heb een 5 jarige merrie die vorig jaar al eens hoefbevangen is geweest. Ze is begin mei het gras op gegaan. Ik heb haar rustig laten wennen aan het gras, ze staat nu dag en nacht met een groep paarden op een aantal kale weilanden. Ik zie dat ze langzaam aan dikker begint te worden. Ik voer elke dag 1,5 kg onderhoudsbrok en een appeltje en paardenkoek als beloning. Hoe voorkom ik dat ze nog dikker wordt of misschien weer hoefbevangen?
Antwoord:

Als een paard eenmaal hoefbevangen is geweest, dan is de kans op herhaling van dit probleem groter. De meeste paarden blijven dan extra gevoelig voor hoefbevangenheid. 

Allereerst is het beter om te stoppen met extra’s, zoals appels. Appels bevatten veel gemakkelijk opneembare suikers, die in grote hoeveelheden niet gewenst zijn voor een paard die gevoelig is voor hoefbevangenheid. Probeer het rantsoen eenvoudig te houden en geef zo min mogelijk extra’s. Tussendoortjes zijn net als bij mensen dikmakers. Een paardenkoek zorgt voor extra vitaminen en mineralen naast de weidegang. Het voeren van paardenkoek én onderhoudsbrok is eigenlijk dubbelop. Als er weinig met het paard gereden wordt zou een portie paardenkoek per dag, afhankelijk van het grasrantsoen in de vitaminen- en mineralen behoefte kunnen voorzien.

Regelmatig bewegen is voor zowel mensen als paarden erg goed. Probeer het paard zoveel mogelijk te laten bewegen door middel van longeren, stapmolen of rijden. De beste manier van bewegen is duurprestatie. Dit is lange tijd bewegen met een lage intensiteit. Denk hierbij aan een lange rit in het bos of op het strand waarbij stappen en draven afgewisseld wordt. Probeer dit meerdere malen per week te doen.

Het voorjaarsgras bevat meer energie en eiwit dan het gras later in het seizoen. Indien mogelijk zou de hoeveelheid grasopname vermindert moeten worden. Dit kan door beperkte toegang tot de weide, het afzetten van een kleiner stukje of strip grazen. Bij strip grazen krijgt het paard steeds kleine stukjes vers/langer gras erbij. Als het paard minder toegang tot de weide krijgt zet haar dan in een paddock met grofstengelig hooi, zodat ze wel een uitloop heeft.

Lees meer:
Gevoelig voor hoefbevangenheid
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam