Bezoekersvraag

Kennisbank

Te mager en insulineresistentie


Door bezoeker haaring op 10-05-2011

Mijn paard heeft insulineresistentie en heeft hoefbevangenheid gehad. Ik ben weer begonnen met rijden en het gaat goed met hem. We rijden 1x per maand een wedstrijdje op L1 niveau alleen het punt is dat hij ook erg afvalt. Hij krijgt zijn mineraaltjes binnen maar wat kan ik hem het beste voeren?
Antwoord:

Aangezien het rantsoen van het paard onbekend is, volgen hieronder een aantal aandachtspunten.  

Paarden met insulineresistentie zijn extra gevoelig voor hoefbevangenheid. Daarom is een uitgebalanceerd dieet erg belangrijk. Verzeker jezelf ervan dat je paard zijn gebit in orde is en dat hij geen last heeft van wormen, waardoor hij in zou kunnen vallen. Zijn deze oorzaken uitgesloten dan kun je verder zoeken naar een oorzaak van de vermagering.

Als een insulineresistent paard invalt dan is het belangrijk om zoveel mogelijk ruwvoer van een goede constante kwaliteit te geven. Let op: het suikergehalte van het ruwvoer, want hooi of kuil met een hoog suikergehalte is niet gewenst bij insulineresistente paarden.

Naast vrijwel onbeperkt ruwvoer kan extra olie gegeven worden als energiebron. Paarden zijn heel efficient in de vertering van vet. Een vetrijk rantsoen zorgt ervoor dat het paard wat extra aanzet en het is een veilige energiebron voor een insulineresistent paard.

Lees veel informatie en tips over het voeren van een paard met insulineresistentie

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam