Bezoekersvraag

Kennisbank

Gevoelig voor spierbevangenheid en mager


Door bezoeker Duyn op 20-03-2011

Ik heb een 4-jarige arabier,die gevoelig is voor spierbevangenheid. Hij krijgt op het moment over de hele dag Basis Sportbrok van Vente en 2x daags hooi. Zelf voer ik Equilin Basic bij, vanwege gevoeligheid voor spierbevangenheid. Nu is hij de laatst tijd erg terug gevallen in gewicht. Zie hem graag wat dikker. Op stal voeren ze ook voordroog hooi, wat de ene keer meer op kuil lijkt dan op hooi, durf dat niet te voeren. Ben wel al begonnen met wat olie te geven. Wat kan ik nog meer doen?
Antwoord:

Wisselde kwaliteit kuilgras is niet ideaal, met name niet voor paarden die gevoelig zijn voor spierbevangenheid. Een beter alternatief is vrijwel onbeperkt hooi van goede kwaliteit. Als de hoeveelheid hooi niet verhoogd kan worden dan kan ook een paar kg luzerne per dag aan het rantsoen toegevoegd worden. Dit zorgt ervoor dat je paard wat extra body krijgt en waardeert het ruwvoer rantsoen op.

Extra olie is tevens een goede bron van energie voor een paard wat extra moet aanzetten. Het voordeel van een vetrijk rantsoen is dat er minder zetmeel gevoerd hoeft te worden, omdat de energie door middel van een andere bron(vet) wordt verstrekt. Een paard moet langzaam wennen aan de vertering van olie en daarom moet een rantsoen met extra olie langzaam opgebouwd worden. Deze hoeveelheid mag opgebouwd worden tot 150 - 300 ml per dag en kan zeer effectief zijn bij paarden met gevoeligheid voor spierbevangenheid. Als je extra olie in het rantsoen geeft is een extra aanvulling van Vitamine E ook gewenst. Lees alles over een vetrijk rantsoen

Lees meer:
Conditiescore
Magere paarden

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam