Bezoekersvraag

Kennisbank

Is een balancer alleen een vitamine en mineralen supplement, of is het


Door bezoeker Groenewegen op 25-01-2024

Is een balancer alleen een vitamine en mineralen supplement, of is het ook -in mindere mate- krachtvoer ? We hebben hier wél een bijzonder rijke flora en ons ouwetje eet allerlei verschillende planten heb ik gezien, dus ook verschillende mineralen en vitamines. Ik vraag me nog af, of de scheve Ca/P verhouding van de luzernebrok "rechtgebreid" kan worden door lijnzaadolie, en zo ja in welke verhouding. Die voerhoeveelheden zijn 2x per dag, dus in totaal 1,6 kg luzerne en (ruim) 70ml lijnzaadolie. Muesli zit nu nog op 2x 600g en Bietenpulp op 2x 250g.
Antwoord:

Een balancer is enkel een vitamine en mineralen supplement. Deze zijn ontwikkeld om de tekorten aan voedingsstoffen naast enkel ruwvoer op een eenvoudige manier aan te vullen in plaats van losse supplementen te gebruiken. In krachtvoer zitten ook vitaminen en mineralen, maar het bevat ook andere voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten, suikers en zetmeel voor een stuk energie en spierverzorging. 

De scheve calcium en fosfor verhouding is helaas niet op te lossen met lijnzaad olie. Lijnzaad olie kan wel een positief effect hebben op de huid, vacht en darmen maar heeft geen invloed op andere voedingsstoffen helaas. 

Om echt goed met je mee te kunnen kijken is mijn advies om een rantsoenanalyse uit te voeren. Hierbij kan je op een wetenschappelijke methode de voedingsbehoeften van je paard berekenen en kan je aan de hand van deze gegevens onderzoeken of het huidige rantsoen deze behoeften dekt en welke voedingsstoffen er eventueel nog toegevoegd moeten worden om een tekort of onbalans te herstellen. 

Larissa Vermeulen

VoerVergelijk / Voedingscentrum voor Paarden

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam