Bezoekersvraag

Kennisbank

Geschikt voer voor 34-jarige, tanden- en kiezenloze IJslander?


Door bezoeker Groenewegen op 25-01-2024

Dank voor jullie website boordevol informatie! Ik woon in Frankrijk en kan hier helaas niet het voer kopen dat volgens jullie site geschikt is voor mijn 34jarige, tanden- en kiezenloze IJslander (AVEVE All in soup of SUBLI Seniores Priores)... Zouden jullie mij alsjelieft willen helpen met advies? Ik probeer te bovengenoemde producten te vergelijken met wat ik plaatselijk te koop vind, maar ik heb echt te weinig kennis van zaken om te beoordelen of het een goede complete vervanging van gras kan zijn. Mijn paardje graast nog wel op kort mals gras, dat hij goed lijkt te verteren. Maar hij kan lang niet voldoende hoeveelheid verwerken, ook al mag hij overdag los rond het huis als zijn maatje en de 2 ezeltjes op de paddock staan. Het langere gras dat hij nog eet is terug te vinden in de mest: vaak zitten er 2 (als een soort hoofdletter H) of 3 of 4 mestballen aan elkaar vast. Hooi eet hij al 2 jaar niet meer. Een week of 6 geleden was hij nog mooi gevuld zonder te dik te zijn, maar sinds de rui is dit veranderd: zijn ribben zijn te tellen! Ik voer hem nu bij, met 2x/dag: 700 g muesli (ingrediënten en voedingswaarden in bijlage) 600 g luzernebrokjes (voedingswaarden in bijlage) en 1x/dag 100g bietenpulp, alles goed geweekt. Ik vraag me af of Luzerne een vervanger van gras (ruwvoer) kan zijn, maar durf niet zo goed méér te geven omdat ik hier en daar wat las over teveel calcium... Ik heb lijnzaadolie besteld (dat gaf ik al de afgelopen 2 jaren vanaf de herfstrui t/m voorjaar; 30 ml per dag). Ook heb ik mals gras in de wei gemaaid om te kijken of hij dit, eenmaal gedroogd, wil eten. Vooralsnog is dat niet het geval. Misschien omdat er (nog) vers gras is, misschien zijn de vezels toch nog te lang: tussen 5 en 10 cm. Ik hoop dat jullie mij en mijn ouwe paardje kunnen helpen!
Antwoord:

Luzerne is inderdaad geen product om als volledige vervanger te zien van gras. Luzerne bevat een scheve calcium /fosfor verhouding maar bevat ook een hoog aandeel eiwitten. Een overschot aan eiwitten verhoogt o.a. de kans op hoefbevangenheid. 

Mijn advies is om de portie bietenpulp te verhogen. Bietenpulp bevat een hoog aandeel in energie en vezels en is door het weken met water zacht en goed opneembaar. Dit kan positief bijdragen aan de gewichtstoename.  Je kunt tot 400gram per 100kilo lichaamsgewicht voeren per dag. Probeer dit wel langzaam op te bouwen. 

Daarnaast kunnen de luzerne brokjes nog wel gevoerd worden. In deze hoeveelheid leveren de eiwitten een goede bijdrage in het lichaam. De muesli zou vervangen kunnen worden door een balancer. Een balancer bevat een hoog aandeel aan vitaminen en mineralen die missen in het ruwvoer. 

 

Larissa Vermeulen

Voervergelijk / Voedingscentrum voor Paarden 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam