Bezoekersvraag

Kennisbank

Bemesten met koeienmest


Door bezoeker Piekema op 25-01-2011

Is het besproeien van koeienmest goed voor paardenweiland zeker als het gaat om een paard die in mei twee jaar wordt?
Antwoord:

Voor de bemesting van de paardenweide kan dierlijke mest gebruikt worden van koeien en varkens. Dierlijke mest heeft een uitstekende bemestende waarde. Het voordeel van dierlijke mest boven kunstmest is dat de meststoffen uit de mest verpreid over het weideseizoen vrijkomen. Juist omdat dit zo langzaam gaat, heeft de weide er het hele seizoen profijt van.

Voor een paardenweide is circa 10 kuub dierlijke mest per hectare voldoende. Teveel dierlijke mest zorgt voor te hoge kaliumgehaltes in de bodem. Teveel kalium vermindert de opneembaarheid van magnesium en andere belangrijke sporenelementen uit het gras. Daarom is teveel dierlijke mest niet wenselijk.

Bij gebruik van dierlijke mest dient wel het mestbeleid van Ministerie van LNV te worden opgevolgd. Deze is te vinden op de website van het LNV.

Om precies te weten welke tekorten de bodem heeft kan een grondonderzoek uitsluitsel geven. Bij de uitslag van het grondonderzoek krijgt u een bemestingsadvies voor de komende jaren. Voor het uitvoeren van een grondonderzoek kunt u bijvoorbeeld terecht bij het Bedrijfslaboratorium voor Grond- en Gewasonderzoek in Oosterbeek.  

Lees meer:
Onderhoud van de paardenweide

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam