Bezoekersvraag

Kennisbank

Meer energie, zonder dikker te worden?


Door bezoeker Janssen op 24-06-2016

Ik heb een 6 jarige merrie, met een diepe buigpeesblessure. Is geopereerd, stamceltherapie gehad icm prp. Inmiddels zijn we een half jaar verder en mag ik gaan rijden, opbouwend, volgens een schema. Paard is erg dik, strak en stijf. En sloom. Krijgt nu hooi, weidegang met graasmasker. 2x daags een handje brok, pavo condition met een schep lucerne. Wortels en een Pavo Summerfit koek. Van de dierenarts moet ik haar nu 2x daags het supplement Arti Gold van Global Medics geven ter verbetering van dr stijfheid, 1,5 maand met de opbouw. O.a. msn, glucosamine, hyaluronzuur, chrondoitine, vit E, magnesium, duivelsklauw ea. Wat kan ik haar geven voor meer energie, zonder dat het aanzet of belastend is voor haar spieren?
Antwoord:

Een paard die erg dik is, heeft meer energie opgenomen, dan hij nodig heeft. Hierdoor wordt de overtollige energie opgeslagen in de vorm van vet. Deze overtollige energie moet eerst verbrand worden.

Paarden met overgewicht zijn vaak minder energiek, omdat zij "last" hebben van het overtollige vet. Daarom is het in eerste instantie het belangrijkste om een afvaldieet samen te stellen en het paard zo regelmatig mogelijk te laten bewegen, zodat het uithoudingsvermogen toeneemt. Duurprestatie is hierbij het meest effectief. Dit is langdurige inspanning met een lage intensiteit, bijvoorbeeld minimaal een uur stappen en af en toe draven.

Laat de basisbrok, wortels en luzerne achterwege en beperk de weidegang. Je kunt een aantal uren per dag weidegang geven met een graasmasker, maar zet het paard daarnaast in een paddock met grofstengelig energie arm hooi. De Summerfit kun je blijven voeren om wel voldoende vitaminen en mineralen te geven.

Zodra het paard zijn ideale gewicht heeft bereikt en nog steeds sloom is, dan kun je energieverhogende voeders geven, zoals haver, olie etc., maar als je daar nu mee begint dan zal het afvalproces nog veel langer duren en heeft het voer niet het gewenste effect.

Lees meer:
Dikke paarden

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam