Bezoekersvraag

Kennisbank

Welk voer tegen bulten op de hals?


Door bezoeker Ende-Lageweg op 13-05-2016

Ik heb sinds april 2015 een E-pony/klein paardje. Heeft in de wedstrijdsport gelopen en is nu recreatiepaard. Sinds oktober afgelopen jaar heeft hij veel bulten op zijn hals, eerst zacht en dan worden het harde puntjes. In een vette wei (als hij er 6 uur op staat) wordt het nu erger. Maar van de winter had hij het ook met veel jeuk. De jeuk is nu echter minder. Heb hem 1 kg Pavo brok (standaardbrok) gegeven per dag. Enig idee wat in zijn geval het beste voer is? Hij mag in ieder geval nu nog maar 3 uur op de vette wei. ps in de winter krijgt hij voordroogkuil, erg droog, lijkt zelfs op weidehooi
Antwoord:

Allereerst is het belangrijk dat de oorzaak van de bulten achterhaald wordt. De kans is klein dat deze bulten uitsluitend door voeding ontstaan. Raadpleeg een dierenarts om vast te stellen wat er precies aan de hand is, daarna kun je het rantsoen hierop aanpassen.

Sommige paarden geven een allergische reactie op het eten van voordroogkuilgras. Voordroogkuil heeft een ander fermentatieproces als hooi en sommige paarden reageren hierop door middel diarree of bulten. Daarom zou je kunnen proberen om gewoon hooi te voeren en kijken of het probleem verminderd. Daarnaast zou je een voer kunnen proberen wat speciaal wordt aangeraden voor allergiegevoelige paarden. Bekijk deze voeders hier.

Lees meer:
Allergie(gevoelige) paarden

 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam