Bezoekersvraag

Kennisbank

Is het verstandig om mijn paard dag en nacht op het weiland te zetten?


Door bezoeker Seijsener op 10-05-2016

Mijn pony is 18 jaar, en heeft nog nooit op het land gestaan. Ook is hij bokbenig en iets te dik voor het mooie. Ik ben van plan te verhuizen naar een andere stal, maar daar staan ze nu dag en nacht op het land. Wat is voor mij het beste om te doen? Of hiermee om te gaan? Ik zit niet te wachten op koliek, hoefbevangenheid etc.
Antwoord:

Als jouw paard momenteel overgewicht heeft en nog nooit op de weide heeft gestaan, dan is dit niet het juiste moment om over te schakelen naar 24/7 weidegang. Het voorjaarsgras bevat erg veel energie en suikers, waardoor het risico op problemen nu veel groter is, dan later in het jaar.

Uiteraard is het voor ieder paard beter om weidegang te krijgen. Gras is de natuurlijke voeding voor een paard en een paard heeft veel bewegingsvrijheid en heeft contact met soortgenoten. Daarom is het zeker de moeite waard om jouw paard te laten wennen aan weidegang, maar dit moet je heel voorzichtig opbouwen. Bijvoorbeeld elke dag een uurtje langer in de weide. En zet jouw paard niet in een volle weide, omdat het overgewicht dan nog erger zal worden. Veel paarden die 24/7 weidegang krijgen hebben last van overgewicht. Een graasmasker zou kunnen helpen om de grasopname te verminderen.

Om de kans op problemen te voorkomen zou je beter nog een maandje kunnen wachten met verhuizen, omdat het gras dan minder voedingsstoffen en suikers bevat.

Lees meer:
Nieuws: Suikeralert: sterke stijging suikergehalten in vers gras
Grasrantsoen

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam