Bezoekersvraag

Kennisbank

Voldoende vitamine E in hooi in de winter?


Door bezoeker Brede op 30-01-2016

Ik heb gelezen dat de hoeveelheid vitamine E in hooi in de winter vermindert. Ik voer mijn 12 jarige merrie van 1.65 m onbeperkt hooi van goede kwaliteit. Ze is in goede conditie en wordt niet bereden. Nu vraag ik mij af of mijn paard in de winter wel voldoende vitamine E krijgt?
Antwoord:

Paarden zijn afhankelijk van het voer voor het aanbod van vitamine E, omdat een paard dit niet in het lichaam kan aanmaken. Paarden die toegang hebben tot overvloedige hoeveelheden vers gras krijgen voldoende vitamine E binnen en hebben geen aanvulling nodig.

Dit is bij gedroogd gras heel anders. Tijdens het oogsten en opslag van hooi gaat 30 – 85% van het vitamine E gehalte verloren. En zelfs onder perfecte omstandigheden gaat ca. 5% van de hoeveelheid vitamine E in hooi per maand opslag verloren. Hoe langer het hooi wordt opgeslagen, hoe groter het verlies van voedingsstoffen is. Wees je daarvan bewust als je jouw paarden overjarig hooi geeft. 

In de loop van de winter ligt het hooi al enige tijd opgeslagen en is dus al een groot deel van de hoeveelheid vitamine E verloren gegaan. Paarden zijn in staat om vitamine E in het lichaam op te slaan, waarmee circa vier maanden van een tekort aan vitamine E gecompenseerd kan worden. De meeste paarden staan tot september op de weide, waardoor het vitamine E reserve in januari/februari verbruikt is. Paarden die alleen hooi aangeboden krijgen kunnen dan een tekort krijgen aan vitamine E wat spierklachten of verminderde werking van het immuunsysteem tot gevolg kan hebben.

Studies hebben aangetoond dat vitamine E het meeste effectief aangevuld kan worden door middel van de wateroplosbare vorm van een natuurlijke bron. Je kunt daarom het beste kiezen voor een supplement met d-alfa-tocoferol (natuurlijk) in plaats van dl-alfa-tocoferol (synthetisch).

Krachtvoeders bevatten altijd vitamine E in gevarieerde hoeveelheden. Door middel van de VoerVergelijk checkers kun je voer selecteren/zoeken op vitamine E gehalte.

De meeste paarden die de lichaamsconditie kunnen onderhouden met uitsluitend hooi hebben minder energie nodig, waardoor de aanvulling van een vitaminen/mineralenvoer de meest geschikte keuze is. Ook zijn er diverse vitamine E supplementen verkrijgbaar.

Lees meer:
Vitamine E voor paarden
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam