Bezoekersvraag

Kennisbank

Hoeveelheid hooi en brok voor Fries?


Door bezoeker Sanden op 20-01-2016

Ik zit met een grote vraag wat betreft de hoeveelheid hooi / brok per dag voor een Fries. De fries is aan de vollere/dikke kant. Ze staat overdag buiten in een weiland. 'S avond gaat ze naar binnen waar ze nog hooi en brok krijgt. Ze wordt 2 a 3 keer in de week gereden.
Antwoord:

Voor de hoeveelheid ruwvoer geldt dat een paard minimaal 1 - 1,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht per dag nodig heeft. Hiermee wordt zowel gras, hooi, kuilgras als stro en luzerne bedoeld.

Jouw paard staat de hele dag in de weide te grazen. De exacte hoeveelheid gras inschatten is niet zo eenvoudig, met name omdat de hoeveelheid en kwaliteit van het gras de in de winter sterk afneemt. Daanaast geldt de regel dat een paard niet langer dan 6 uur zonder voeding zou mogen staan. Daarom is het belangrijk om de porties op stal zo te verdelen dat jouw paard niet langer dan 6 uur niets te eten heeft. In de praktijk zal dit uitkomen op 4 - 6 kg hooi dat je bijvoorbeeld in twee porties geeft. Let hierbij op de kwaliteit van het hooi. Aangezien jouw Fries aan de dikke kant is, kun je het beste grof langstengelig hooi voeren. Dit bevat minder voedingsstoffen, maar zorgt wel voor de basisbehoefte en een gezonde darmflora. Lees meer over ruwvoer.

Wat betreft de brok kun je kijken naar de aanwijzingen op de verpakking. Voor een paard dat 2 -3 per week gereden wordt is een hoeveelheid brok van 1 - 2,5 kg voldoende. Je zou ook kunnen overwegen om in de plaats van brok een vitaminen/mineralenvoer te geven. Dit geeft namelijk geen extra energie en eiwit (waar je paard voller van wordt), maar wel alle vitaminen en mineralen die jouw Fries nodig heeft.

Lees meer:
Voer voor dikke paarden
Zin en onzin van vitamine/mineralenvoeders

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam