Bezoekersvraag

Kennisbank

Granenvrij voeren met voldoende energie?


Door bezoeker Heemskerk op 23-12-2015

Graag zou ik advies willen krijgen over het voeren van mijn 4 jarige KWPN'er. Hij krijgt op dit moment een kilo biks per dag, een schep slobber, Havens mix luzerne en veel kuil. Ik zou hem graag overzetten op een granenvrij rantsoen en dacht er aan om Cavalor Fiber Force te gaan ipv de brok. Krijgt hij hier voldoende energie uit? Hij staat 5x pw dressuurmatig een half uur in het werk.
Antwoord:

Voeders zonder granen bevatten over het algemeen minder energie, dan voeders met granen. Granen bevatten veel zetmeel en dit levert veel energie. De arbeid die jouw paard moet verrichten kan als lichte arbeid, klasse 1 geclassificeerd worden. Door middel van een goede kwaliteit ruwvoer kan het grootste gedeelte van de basisbehoefte gedekt worden. Je geeft aan ook luzerne te voeren. Dit zorgt voor een opwaardering van het ruwvoerrantsoen.

De Cavalor Fiber Force bevat 0,69 EWPa. Dat is een relatief lage energiewaarde. Een basisbrok bevat ca. 0,8 - 0,9 EWPa, maar een paard die 5 keer per week een half uurtje dressuurmatig werkt zou voldoende energie moeten kunnen halen uit een granenvrij voeder.

Geef daarnaast minimaal 1 - 1,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht.

Bekijk meer granenvrije voeders

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam