Bezoekersvraag

Kennisbank

Hooi dompelen of afspoelen?


Door bezoeker Ambt op 30-11-2010

Mijn paard hoest regelmatig aan het begin van het rijden. Volgens een stalgenootje is het goed om mijn hooi te dompelen in water alvorens het te voeren of met een tuinslang nat te maken. Werkt dit en hoe moet ik het dan doen? En welke invloed heeft het op de voedingsstoffen?
Antwoord:

Het kan effectief zijn om hooi te dompelen in water alvorens het aan een hoestend paard te voeren. Het dompelen van het hooi zorgt ervoor dat de stofdeeltjes en schimmelsporen eraf gespoeld worden. Deze stofdeeltjes en schimmelsporen kunnen de oorzaak zijn van het hoesten. Het beste is om één portie in een speciekuip of bijv. badkuip onder te dompelen in het water en direct weer eruit halen en uit laten lekken. Daarna dient het hooi direct gevoerd te worden om rotting te voorkomen. Hooi dompelen heeft weinig invloed op de smakelijkheid en veel paarden eten het net zo goed als droog hooi. Hooi dompelen is (vooral met vorst) arbeidsintensief, maar wel vaak heel effectief. Het dompelwater dient elke dag verschoond te worden.

Hooi afspoelen met een tuinslang is minder effectief, omdat dan niet al het stof afgespoeld wordt.

Ook kan voor hoestende paarden gekozen worden voor (voordroog)kuilgras of kunstmatig gedroogd ruwvoer.

Als het hooi langere tijd (bijv. een half uur) in het water blijft kan dit invloed hebben op de voedingswaarde. Volgens onderzoek vermindert de hoeveelheid suiker in hooi aanzienlijk na een uur weken in water.

Lees meer:
Nieuws: Hooi weken: stofconcentratie verlagen met 60%
Nieuws: Suiker in hooi uitspoelen
Luchtwegproblemen

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (1)Lieve Van den Brande
21-10-2020 11:24
Als ik zelf ons eigen hooi in een stoommachine stoom,
haal ik er dan ook een deel van de suiker uit?
Mijn oudere merrie van 23 jaar heeft cushing en staat regelmatig bevangen.

Alvast bedankt, Lieve
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam