Bezoekersvraag

Kennisbank

Wormbesmetting door paardenmest op de weide?


Door bezoeker Evers op 12-10-2015

Als er paardenmest op de wei is uitgereden, hoe lang dan wachten voor er weer paarden op kunnen grazen ivm wormbesmetting?
Antwoord:

Paardenmest kan zonder problemen over het weiland worden uitgereden, indien het voldoende verteerd en gecomposteerd is. Dit proces ontstaat als de paardenmest voldoende lang op de mesthoop heeft gelegen en regelmatig opgehoogd wordt, waardoor de temperatuur in de mesthoop oploopt. Bij een temperatuur van 50 - 60 graden Celsius gaan alle larven en eitjes van wormen dood, waardoor er geen risico op wormbesmetting ontstaat als de mest wordt uitgereden over de weide. In de zomer gaat het composteringsproces sneller, dan in de winter en let op de randen van de mesthoop, die composteren minder snel.

Als de paardenmest niet voldoende gecomposteerd is en wordt uitgereden over de weide, dan blijft het risico op wormbesmetting bestaan, omdat de eitjes en larven zullen verspreiden en daarmee de wormdruk op het perceel toeneemt.

Er bestaan ook methoden om de compostering van paardenmest te versnellen door compostwormen of micro-organismen aan de mest toe te voegen. Lees hier meer over op PaardNatuurlijk.nl en Bio-ron.com

Lees meer:
Ontwormen
Bemesten

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam