Bezoekersvraag

Kennisbank

Veilig grazen in het najaar?


Door bezoeker sigmond op 20-09-2015

Hoe kom ik aan een soort van voedingskalender voor gras. Ik heb mijn tinker vandaag op een nieuwe wei gezet (24 uur), waar het gras nog redelijk hoog staat. Moet ik nu nog het graasmasker op doen? En zo ja tot wanneer in het jaar? Of is de voedingswaarde nu al minder. Moet ik nog/al hooi bijvoeren?
Antwoord:

VoerVergelijk is niet in het bezit van een graaskalender, maar hiervoor kunnen wij wel richtlijnen geven. In september/oktober wordt de voedingswaarde van het gras langzaam minder. Zodra de temperatuur beneden de 5 graden Celsius komt, dan groeit het gras niet meer.

Als je jouw Tinker vanaf een kale weide opeens in een nieuwe verse weide zet dan is voorzichtigheid altijd geboden. Jouw Tinker kan in een volle weide opeens veel meer gras eten wat de spijsvertering kan verstoren. Daarom is het beter om langzaam steeds een groter stukje weide te geven. Als jouw paard aanleg heeft om dik te worden dan is een graasmasker een goede oplossing. Hierdoor kan jouw paard niet zulke grote volumes gras eten.  

In de winter is een graasmasker bij de meeste paarden niet nodig, omdat het gras dan eigenlijk niet meer groeit. Het advies is: wees altijd voorzichtig met wisselingen in het rantsoen en/of in de weide.

Momenteel groeit het gras nog voldoende, waardoor bijvoeren nog niet nodig is. Zodra je ziet dat het gras minder groen is, minder groeit en jouw paard daardoor in de weide nog maar weinig kan eten, dan is bijvoeren gewenst. Houd daarbij ook de conditie van jouw paard goed in de gaten. Als jouw paard al een beetje aan de magere kant is, dan is het verstandig om eerder te beginnen met bijvoeren.   


 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam