Bezoekersvraag

Kennisbank

Gaskoliek gevolg van snel eten?


Door bezoeker osinga op 18-09-2015

Een nieuw (3 weken)paard heeft, sinds hij hier wordt gestald al 3 keer gaskoliek gehad. De eigenaresse geeft hem per dag 2 x plm 200 gr. vitaminesupplement als brokjes, aangelengd met wat olie. Verder krijgt hij een enorme vracht hooi per keer. Hij moet nl. altijd hooi kunnen eten. Prima. Maar nu blijkt dat zijn rantsoen binnen 1 a 1,5 uur op is. Bovendien heeft hij (op dit moment) ca. 10 uur weide gang. Lijkt allemaal goed. Nochtans gaskoliek. Dierenarts heeft een oliebehandeling toegepast om het overtollige gas 'op te lossen' zodat het wel afgevoerd kan worden Terwijl hij niets mag eten totdat dit is opgelost. Vraag: kan het zijn dat het schrokkerige eetgedrag oorzaak zou kunnen zijn of wellicht een uitgestelde reactie op de verhuizingsstress? Deze ellende willen wij natuurlijk niet weer, maar vooal de ellende voor het paard.
Antwoord:

Als een paard heel schrokkerig eet, dan kan dit problemen in de vertering veroorzaken, waaronder gaskoliek. Langzaam eten en goed kauwen is belangrijk voor een goede spijsvertering.

De stress van het verhuizen kan ook invloed hebben, maar na drie weken zou er sprake van gewenning moeten zijn.

Om het paard langzamer te laten eten kun je het hooi in een slowfeeder verstrekken. Hierdoor wordt de opname aanzienlijk vertraagd. 

Als het paard de vitaminebrokjes ook erg snel eet, dan zou je dit kunnen mengen met gehakseld ruwvoer. Dan zal het paard ook beter moeten kauwen.

Let tevens op de weidegang. Was het paard gewend om zoveel op de weide te staan? Is het gras langer of rijker dan het paard gewend was? Als een paard plotseling veel meer weidegang/gras krijgt, dan kan dit ook (gas)koliek veroorzaken.

Lees meer:
Langzaam eten/goed kauwen 

 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam