Bezoekersvraag

Kennisbank

Voedingswaarde voordroogkuilgras voldoende?


Door bezoeker Beckers op 08-09-2015

Op een voorlichtingsavond over biologisch ruwvoer stelde de inleider dat de voedingswaarde van voordrooghooi minimaal was. Vooral omdat door het vacuum verpakken na verloop van een aantal weken alle micro-organismen die juist bepalend zijn voor de voedingswaarde, afgestorven zijn. Wat zijn uw ervaringen hiermee? Wij hebben twee paarden, waarvan een paard gevoelig is voor stof. Kan dit ook te maken hebben met een beschadiging van de maagwand?
Antwoord:

Met voordrooghooi wordt meestal voordroogkuilgras bedoeld. Hooi wordt namelijk niet in plastic gewikkeld en vacuum verpakt. Het is niet juist dat voordroogkuilgras weinig voedingswaarde zou bevatten. Het is niet het type ruwvoer wat de voedingswaarde bepaald, maar de grassoort, bemesting, onkruid, bodemsoort, manier van oogsten etc. bepalen de voedingswaarde. Het EWPa gehalte en het eiwitgehalte per kg product van kuilgras en hooi is ongeveer vergelijkbaar. Bekijk de voedingswaarde.

Er wordt vaak gesproken over kuilgras voor paarden, maar hiermee wordt voordroog gebruikt. Het natte kuilgras, zoals wij dat van de veehouderij kennen is niet geschikt voor paarden.

De conservering van voordroogkuil werkt anders dan bij gewoon hooi, maar dit gaat niet ten koste van de voedingswaarde.

Voordroogkuilgas is ideaal voor paarden die last hebben van luchtwegproblemen, omdat het veel minder stof bevat dan hooi.

Het is niet waarschijnlijk dat een beschadiging van de maagwand te maken heeft met hoestproblemen. Hoesten wordt vaak veroorzaakt door stof, schimmels en mijten in het hooi. Sommige paarden reageren hier zeer sterk op. Als je toch hooi wilt voeren, dan kun je dit hooi het beste dompelen in water alvorens het te voeren.

Lees meer:
Hooi en kuilgras vergelijken
Hooi weken

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (3)J.Beckers
09-09-2015 11:44
Geachte redactie, bedankt voor uw antwoord. Nog een vraag ter verduidelijking. U stelt dat hooi niet vacuum verpakt wordt. Komt het voordroogkuilgras wel in plastic verpakt?

Alvast bedankt,

met vriendelijke groet,

John Beckers

VoerVergelijk.nl
09-09-2015 13:14
Dat klopt! Voordroogkuilgras wordt wel in plastic verpakt. Lees meer over hooi en kuilgras op de volgende pagin: http://www.voervergelijk.nl/informatie/115/ruwvoer/alles-over-ruwvoer

John Beckers
11-09-2015 15:16
Geachte redactie,

Hartelijk bedankt.

Met vriendelijke groet,

John Beckers
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam