Bezoekersvraag

Kennisbank

Tinker met te weinig energie


Door bezoeker Smits op 21-03-2010

Mijn paardje loopt 24 uur per dag buiten en heeft een speelkameraadje hij krijgt 2x per dag hooi van eigen land van afgelopen zomer en 1kg pony brok van subli. Nu ik heb hem na de strenge winter weer aan het werk zet 3x per week een half trainen met in en uitstappen erbij 45 min. Merk ik dat hij te weinig energie heeft hij is niet vooruit te branden na 15 min. heeft meneer het gehad. Wat zou een goede aanvulling zijn of ander voer voor hem maar ik wil wel ZONDER haver. Mijn paard is een tinker van 5 jaar en ruim 1.50 hoog.
Antwoord:

Bij het kiezen van het juiste voer dien je rekening te houden met het karakter en temperament van je paard. Koudbloedige rassen, zoals tinkers hebben over het algemeen minder temperament, maar als je merkt dat hij minder fit is dan normaal kan een wijziging in het rantsoen helpen.

De Subli ponybrok is speciaal geschikt voor sobere rassen, maar heeft een zeer lage energiewaarde (EWPa 0,75). Dit zou invloed kunnen hebben op de hoeveelheid energie die je paard heeft. Het verhogen van de hoeveelheid krachtvoer om je paard fitter te krijgen heeft niet de voorkeur. Je zou beter kunnen kiezen voor een krachtvoer met een hogere energiewaarde. Een krachtvoer met een gemiddelde energiewaarde (EWpa > 0,85 – 0,9) zou prima geschikt zijn. Via de zoekfunctie kun je producten zoeken met de gewenste energiewaarde.

Er zijn ook diverse krachtvoeders speciaal voor sobere rassen met een hogere energiewaarde. Bekijk hier alle producten die volgens de producent speciaal geschikt zijn voor sobere rassen.

Als je liever geen haver voert dan zou een voer op basis van gerst een goed alternatief zijn. Gerst bevat veel energie die langzamer vrijkomt, waardoor je paard niet heet wordt, maar het werk wel langer volhoudt.

Overige aandachtspunten als je paard niet fit is zijn: Let op dat je paard niet te dik wordt. Te dikke paarden zijn ook vaak niet fit. Houdt er rekening mee dat het werk ook leuk blijft voor je paard. Denk aan voldoende afwisseling en probeer regelmaat te houden in de training.
 
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (3)tinkerliefhebber
29-03-2010 16:09
graag wil ik nog even reageren uit eigen ervaring.

voergift verhogen of meer energie voeren kan problemen geven bij tinkers (hoebevangenheid, suikerziekte (EMS), spierproblemen.

ga eens een buitenrit maken, is hij dan wel fit? dan weet je dat het met werk te maken heeft en dat hij het gewoon saai vindt.

Anders doe je er goed aan om eens bloedonderzoek te laten doen (kan ook op mineralen bij vit E, selenium en magnesium tekort komt weleens voor), of DA er bij laten kijken.

Een paard met rugpijn of spierproblemen (bijv verzuurde spieren) kan ook moe overkomen.

kortom een scala aan oorzaken, probeer het uit te zoeken. een paard die na 15 minuten al moe is, daar is iets (medisch) mee.
tinkerliefhebber
29-03-2010 16:14
voeradvies voor tinker waar ik goede ervaring mee heb en waar ze voldoende energie uit halen (halve schep tot 3 kwart schep per dag):

Marstall naturel
Marstall zonder haver
lailapri
29-03-2010 22:38
Leuk idee!

Ik denk dat de hoeveelheid energie niet hetgeen is wat hem te kort komt maar hij zijn energie nodg heeft voor andere processen in zijn lijf denk aan dingen als verharen, van de winter het warmhouden, etc. Tevens kunnen dingen als tekorten een oorzaak zijn. Mijn fjord is destijds opgeknapt van een kuurtje groene leem en ijzerdrank. Het zal nooit een snelle pony worden maar je hebt lui en sloom natuurlijk.

Verder kunnen er ook probleen zijn in de organen dus bloed laten nakijken is idd geen overbodige luxe.
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam