Bezoekersvraag

Kennisbank

Voer voor paard wat snel nerveus wordt en afvalt?


Door bezoeker balkom op 05-11-2014

Ik ben opzoek naar een geschikte brok voor mijn paard. Mijn paard is 14 jaar en in mei-juni juli erg ziek geweest, waardoor hij op de merrie brok is gekomen om weer aan te komen. Nu ben ik op zoek naar een andere brok vanwege de vele eiwitten. Het paard is 14 jaar. Krijgt voldoende 2e snede hooi en staat standaard de hele dag op de weide. Hij presteert op matig niveau zowel in de dressuur als springsport. Ook rijden we uren lang buiten om te ontspannen. Kwalen: hij valt heel erg snel af en wordt erg snel nerveus. Wat is het beste voer voor dit paard?
Antwoord:

Er bestaat een relatie tussen nervositeit en vermagering. Paarden die van nature iets nerveuzer zijn, hebben ook sneller last van overgewicht. Lees meer over de relatie tussen nervositeit en vermagering.

Om jouw paard op gewicht te houden dient de focus gelegd te worden op het ruwvoer. Het ruwvoer dient van dusdanige kwaliteit te zijn en in de juiste hoeveelheden gevoerd, zodat het paard op gewicht blijft. Als het paard met onbeperkt ruwvoer nog onvoldoende op gewicht blijft dan is een aanvulling van een hoogwaardig ruwvoer, zoals luzerne gewenst of kan bietenpulp helpen om het paard iets dikker te krijgen.

Een paard wat snel nerveus wordt heeft baat bij een rantsoen met weinig zetmeel (snelle energie). Geef niet teveel krachtvoer. Om toch voldoende energie te geven kan dit door middel van ruwvoer (vezels) of olie (vet). Door een deel van het krachtvoer te vervangen door olie, krijgt jouw paard toch voldoende energie binnen, zonder heet te worden. Ook is een vetrijk rantsoen waardevol voor paarden die moeilijk op gewicht blijven.

Lees meer:
Nerveuze paarden

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam