Bezoekersvraag

Kennisbank

Hoe kan ik E-nummer vrij voeren?


Door bezoeker Jans op 19-09-2014

Ik wil mijn paarden puur natuur voeren. Weg met de E-nummers! Maar waar moet ik beginnen? Ik zie door de bomen het bos niet meer, zelfs niet met behulp van jullie vergelijkers.
Antwoord:

E-nummer vrij paarden voeren is niet zo heel eenvoudig, maar niet onmogelijk. Bij paardenvoer zijn de etiketteringsvoorschriften minder streng dan voor humane consumptie, waardoor E-nummers in paardenvoer niet altijd worden vermeld.

Een voerproducent is verplicht om informatie over het voer te verstrekken op het etiket, waaronder ook de toevoegingsmiddelen. Lees meer over etiketteringvoorschriften voor paardenvoer. De meeste voerproducenten voegen zelf geen e-nummers toe aan het voer, maar gebruiken een pre-mix (compleet vitaminen en mineralenmengsel), die eventueel e-nummers kan bevatten. Deze e-nummers worden lang niet altijd op het etiket vermeld, waardoor e-nummer vrij voeren niet eenvoudig is.

E-nummers hoeven ook niet per definitie slecht te zijn. Een E-nummer geeft aan dat de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) de stoffen gecontroleerd heeft en veilig vindt. Een toevoeging krijgt pas een E-nummer als zeker is dat je er niet te veel van binnenkrijgt. In de wet staat in welke producten een toevoeging gebruikt mag worden en hoeveel er maximaal aan producten mag worden toegevoegd. Grote hoeveelheden van bepaalde e-nummers kunnen wel schadelijk zijn.

Als je gegarandeerd e-nummer vrij wilt voeren dan moet je voor pure grondstoffen kiezen, zoals hooi, gras, en bijvoorbeeld enkelvoudige voeders, zoals haver, lijnzaad etc. Voor samengestelde voeders, zoals krachtvoer en supplementen is het lastig te bepalen of ze e-nummer vrij zijn. Met bewerkt voer heb je altijd te maken met een bepaalde houdbaarheid. Om voer langer houdbaar te maken zijn soms e-nummers nodig. Een voorbeeld zijn anti-oxidanten zoals BHA(Butylhydroxyanisool) en BHT(Butylhydroxytolueen). Als je voor een specifiek product wilt weten of het e-nummers bevat dan kun je dit ook altijd apart opvragen bij de producent, maar aangezien het meestal niet op het etiket vermeld staat, wordt niet altijd transparantie gegeven.

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam