Bezoekersvraag

Kennisbank

Afvallen voorkomen met veulen aan de voet


Door bezoeker Lankveld op 22-07-2014

Ik heb een vraag over het voeden van een 16-jarige merrie. Ze heeft op dit moment een veulen van een maand aan de voet. Bij vorige veulens werd ze na 3 maanden dunner, nu is dat helaas al na 3 weken. De veulens zijn ieder jaar aan de dikke kant. Ik voer haar 's ochtends en 's avonds merriebrok met lucerne en maiskiemolie. De gehele dag staat ze op een wei met meer dan voldoende gras. Haar gebit is in orde, dat heb ik laten nakijken. Een ontworming heeft ze in mei 2014 gehad. Wat kan ik haar voeren zodat geen gewichtsverlies meer zal plaatsvinden?
Antwoord:

Het zogen van een veulen vraagt veel van de merrie. Tijdens de eerste drie maanden na de geboorte van het veulen stijgt de energie- en eiwitbehoefte van de merrie aanzienlijk. Lees meer over zogende merries.

Naarmate een merrie ouder wordt is het steeds moeilijker om haar goed op gewicht te houden, vooral met een veulen aan voet. Langzamerhand wordt de stofwisseling minder efficiënt, waardoor minder voedingsstoffen worden opgenomen in het lichaam.

Het genoemde rantsoen ziet er goed uit. Luzerne als eiwitbron en maiskiemolie voor extra energie met daarnaast merriebrok en veel weidegang. Er worden echter geen hoeveelheden genoemd. Van luzerne mag ca. 1 - 2 emmers gevoerd worden. Dit is ongeveer 1,5 - 3 kg. En aan olie moet een paard langzaam wennen, maar mag ook opgebouwd worden naar een paar 100 mililiter per dag. Houd je met de merriebrok aan de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking.

Daarnaast is het belangrijk dat de merrie 's avonds op stal ook voldoende/onbeperkt ruwvoer van goede kwaliteit krijgt. Geef groen, fijn hooi met veel voedingswaarde.

Mochten deze maatregelen niet helpen, raadpleeg dan bij twijfel een dierenarts.

Lees meer:
Vetrijk rantsoen

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam