Bezoekersvraag

Kennisbank

Hoeveel hooi geef ik voor de avond/nacht?


Door bezoeker Evers op 01-02-2014

Hoeveel hooi 2e snede geef ik een haflinger van 3,5 die vanaf een uur of 6 's avonds op stal staat tot ongeveer 9.30 uur 's ochtends. De boer voert om 7.00 uur. Overdag staat hij met 6 paarden om de ruif met kuilgras 2e snede. (Geen koeienkuil). Hij verricht in verband met beleren nog niet veel arbeid. Naast hooi wil ik in de stal ook een hoeveelheid kuil geven. Hij krijgt bietenpulp circa 150 gram in de avond en Marstall Force vitamine circa 60 gram. Welke richtlijnen kunnen jullie hiervoor geven?
Antwoord:

Een algemene richtlijn voor de totale hoeveelheid ruwvoer per dag is 1 - 1,5 kg per 100 kg lichaamsgewicht. Een haflinger weegt ongeveer 400 - 500 kg. Dit betekent dat hij ca. 4 - 7,5 kg ruwvoer per dag nodig heeft.

In jouw situatie is het lastig in te schatten hoeveel kuilgras jouw paard gedurende de dag eet. Daarom is het niet eenvoudig om precies aan te geven hoeveel kg er in de avond en nacht beschikbaar moet zijn. Je kunt er voor het gemak vanuit gaan dat het paard minimaal de helft van zijn behoefte gedurende de dag eet. Daarom zou  je 's avonds nog een paar kg hooi hoeven geven.

Bij voorkeur dient een paard maximaal 6 uur met een lege maag te staan. (Voor paarden met maagzweren is dit maximaal 1 uur). Als er ca. 18:00 uur gevoerd wordt dan zou het paard tot ca. 1:00 uur 's nachts iets te knabbelen moeten hebben als de volgende voerbeurt weer om 7:00 uur is. Een andere oplossing is om jouw paard aan het einde van de avond (ca. 22:00 - 23:00 uur) nog een portie hooi te geven.

Als je paard snel eet, geef het hooi dan in een slowfeeder. Dan heeft hij langere tijd iets te knabbelen.

Lees meer:
Haflingers
Slowfeeders
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam