Bezoekersvraag

Kennisbank

Olie als warmtebron, wanneer geven?


Door bezoeker Schaijk op 19-01-2014

Ik voer mijn paard omega olie bij als extra warmtebron voor in de wei, hij staat zonder deken. Ik wil graag dat de energie overdag vrijkomt als hij buiten staat, v.a. 8.00 uur. Na hoeveel tijd, na het geven bij het voer, heeft hij hier wat aan? Kan ik dit het beste 's ochtends geven of 's avonds al? (Overige info: 22u 500 gr. krachtvoer en 3,5 kilo ruwvoer. 7.00 uur 500 gr. krachtvoer en 2,5 kilo ruwvoer, s nachts op stal met stro, tijdens lichtperiode in (kale) wei. 17.00 uur 3,5 kilo ruwvoer.)
Antwoord:

Olie bevat heel veel energie, maar bij de vertering van olie komt minder metabolische warmte vrij, dan bij ruwvoer.

Een hoeveelheid van 35 ml olie is niet voldoende om een paard warm te houden. Deze hoeveelheid is voldoende voor een glanzende vacht, maar als energieleverancier niet voldoende. Net zoals bij mensen hebben paarden ook brandstof nodig om zich warm te houden. Deze brandstof dient verdeelt over de dag beschikbaar gesteld te worden. Het tijdstip is hierbij minder belangrijk dan vaste tijdstippen en regelmaat.

Als het paard warm gehouden moet worden in de weide, dan is het advies om in de weide hooi of kuilgras bij te voeren. Tijdens het eten en verteren van ruwvoer komt veel warmte vrij die het paard kan gebruiken om zich warm te houden. Aangezien er in de winter weinig gras groeit, kan het paard niet de hele dag gras eten. Daarom is het verstrekken van hooi of kuilgras in de weide heel effectief om het paard warm te houden.

Lees meer:
Vetrijk rantsoen
Paarden voeren bij dalende temperatuur
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam