Bezoekersvraag

Kennisbank

Slappe mest met voer oplossen?


Door bezoeker Marten op 10-01-2014

Mijn Arabische merrie is het laatste jaar eindelijk goed en stabiel in gewicht. (eerder was ze vaak te mager). Nu krijgt ze 2x een halve kilo merrie brok van Subli en 200 gram Pavo Care4Life daarnaast krijgt ze 6 kg hooi. (na het werken krijgt ze nog een half schepje basis muesli van Subli. Ze is er best aan, ze is vrolijk en alert. Alleen haar mest blijft aan de slappe kant. Daarbij heeft ze ook heel veel mestvocht. Haar deken en benen zitten elke dag weer onder. Zou dit positief te veranderen zijn door een verandering of aanvulling van het voer?
Antwoord:

Fijn dat het paard met het huidige rantsoen goed op gewicht blijft. Echter de slappe mest wijst erop dat de spijsvertering niet optimaal functioneert. Daarom is het wel belangrijk om de oorzaak van de slappe mest te achterhalen. Heeft het paard al langere tijd van slappe mest? Of is het ontstaan na de veranderingen in het rantsoen?

Je zou kunnen proberen om naast het hooi nog een vezelrijke aanvulling te geven. Bijvoorbeeld grof hooi, stro of luzerne. Deze producten stimuleren de spijsvertering en zorgen voor een gezonde darmflora. Ook zou een probiotica uitkomst kunnen bieden. Een probiotica is een supplement met levende micro-organismen die de darmflora verbeteren.

Lees meer:
Spijsvertering van een paard
Slechte spijsvertering/diarree

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (1)Catherine Gezels
03-02-2014 17:10
Een goed werkend probiotica is Danone met actieve bifidus. Dit is echt geen grap. Ik probeerde het op aanraden van mijn dierenarts en met goed resultaat. Een potje per dag door het voer voor een paard van 1M70
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam