Bezoekersvraag

Kennisbank

Seniorenvoer of niet?


Door bezoeker Kuiper op 27-11-2013

Ik heb een 29 jarige merrie, die in perfecte conditie is, wegens een peesblessure wordt zij niet meer bereden, maar komt wel een paar uur per dag in de paddock.in de zomer uiteraard ook weidegang. Zij krijgt 4 x per dag flink grofstengelig hooi(geweekt ivm stofallergie) en 1 x p/d kwart emmer wortels en 1 x p/d schep havens green vet met scheutje olie, en 3 x p/week slobber van Pavo. Zij is niet mager, glimt prima, eet goed, blijft alleen regelmatig aan zand likken (is ontwormd, krijgt psyllium kuur regelmatig, heeft 2 soorten zoutblok) Mijn vraag is moet ik overstappen naar seniorenvoer/muesli omdat dat kwa vitaminen en mineralen meer afgestemd is op ouder paard of volstaat de muesli van havens green vet in de behoefte voor ouder paard(lees overal dat senior meer sel.zink,koper en vit. B en C moet krijgen) en is 1 schep voldoende, ik geef nu nog kwart schep pavo condition bij, maar ivm zetmeel wil ik toch liever geen biks voeren, en zij doet weinig aan beweging vandaar. Ik hoop dat jullie mij hierin een advies kunnen geven.
Antwoord:

Een seniorenvoer/-muesli is speciaal afgestemd op de behoefte van een ouder paard. Een seniorenvoer is gericht op oudere paarden die heel moeilijk kunnen kauwen en daarom weinig hooi binnen krijgen. Deze producten bevatten zowel ruwvoer als krachtvoer om het oude paard op conditie te houden.

Een seniorenmuesli is wat betreft vitaminering meer afgestemd op het oudere paard, dan andere muesli's. Echter dit hoeft niet te betekenen dat seniorenmuesli noodzakelijk zijn voor alle oudere paarden.

De conditie van een paard is een belangrijke indicatie voor de gezondheid. Als jouw paard mooi op conditie is en daarnaast glimt en fit is, dan is een verandering in het rantsoen niet direct noodzakelijk.

In verband met het zetmeelgehalte is het vervangen van de brok niet noodzakelijk. De Pavo Condition bevat 21% zetmeel en de Havens Green vet bevat 39% zetmeel. De Havens Green vet bevat dus veel meer zetmeel dan de brok.

Lees meer:
Oude paarden

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam