Bezoekersvraag

Kennisbank

Discussie met DA over afvaldieet?


Door bezoeker Cardinaal op 26-08-2013

We hebben momenteel een discussie met de dierenarts en zijn benieuwd wat jullie hier van vinden. Het betreft een merrie shetlander van 1 meter hoog, ca 13 jaar, weinig tot geen beweging. Deze merrie is veel te dik (ca 230 kg) ondanks verschillende pogingen om haar af te laten vallen. Pony lijkt wat verminderde weerstand te hebben. Heeft gauw last van longen, regelmatig plekjes (de plekjes op haar hoofd zouden nu eczeem zijn). Wij maken ons zorgen over de dikheid van de pony. Huidige voersituatie: Momenteel staat ze met 3 andere shets in een kale, arme oude wei, 24/7 van ca. 1.600 m2. De andere shetlanders vallen hier momenteel bij af maar deze merrie blijft dik. Naast deze weidegang krijgt de merrie absoluut niets m.u.v. 20 gram Force van Marstall. Advies DA: De DA heeft afgelopen week geadviseerd haar op een crash dieet te zetten. Niet in de wei, alleen 1 plak overjarig hooi per dag. Dan zouden we zien dat ze af zou vallen. Daarnaast meer bewegen (daar kunnen we ons volledig in vinden). De schildklier zou het niet zijn, want deze voelde niet dik. Hart klonk goed. Onze vragen/zorgen: Volgens jullie vitamine tabel komt ze met dit dieet van de DA aanzienlijk vitamines tekort. Voor een week moet dat natuurlijk geen probleem zijn maar we snappen het nut er niet van. Volgens haar moet ze in korte tijd snel afvallen en krijgt als ze onder haar normale gewicht zit een ander voer dieet. Welk advies zou u ons geven?
Antwoord:

Ons advies is om het aanbevolen dieet van de dierenarts ter harte te nemen, eventueel gedeeltelijk in overleg en met regelmatige controle. Als de pony zeer zwaar overgewicht heeft, dan moeten rigoureuze maatregelen getroffen worden, anders kan de gezondheid van de Shetlander in gevaar komen.

Drie aandachtspunten zijn belangrijk:

Houd het gewichtsverlies van de pony goed in de gaten. Geef de pony de tijd om weer op zijn normale gewicht te komen.?Te snel afvallen kan namelijk gevaarlijk zijn en geeft kans op hyperlipaemie/dieetziekte. Als je paard te snel afvalt kan hyperlipaemie/dieetziekte ontstaan. Wanneer een paard te weinig energie binnenkrijgt gaat hij zijn eigen vetreserves aanspreken. Dit kan de vetstofwisseling verstoren waardoor vetstoffen in het bloed terecht komen. Hyperlipaemie komt met name voor bij sobere rassen. Een gezond gewichtsverlies is 0,5 - 2% van het lichaamsgewicht per week.

Over het tekort aan vitaminen/mineralen hoeft niet direct zorgen gemaakt te worden. Een pony met overgewicht heeft veel afvalstoffen in het lichaam die afgevoert moeten worden. Mocht dit crash dieet langere tijd gegeven worden, houd dan de vitaminen- en mineralenbehoefte in de gaten. Overleg met de dierenarts of wellicht na een bepaald aantal weken Marstall Force bijgevoerd kan worden, zodat je geen grote tekorten veroorzaakt.

Jullie geven aan bang te zijn voor maagzweren en stalondeugden. Verdeel de hoeveelheid hooi zoveel mogelijk over de dag of geef het hooi in een slowfeeder, zodat hij lang bezig is met de kleine hoeveelheid hooi.

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (1)monique van der gaag
22-09-2013 11:21
ik heb zelf een shetlander had veel eet lust veel te dik , longproblemen
slechte weerstand. heb haar laten testen op ziekte van cushing uit
bloedtest kwam naar voren dat zij dit inderdaad heeft, krijgt hiervoor medicijnen is 100 procent opgeknapt, moest haar ook maar laten lijnen
waardoor de andere shet te mager werd, zij had dus gewoon een lichamelijk probleem.ziekte van cushing kan ook bij jongere paarden voorkomen. het is niet altijd maar minder eten geven!!
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam