Bezoekersvraag

Kennisbank

Zogende merrie met dikke buik, maar ribben zichtbaar


Door bezoeker Brosens op 16-07-2013

Ik heb een zogende haflinger merrie met een veulen van 2 1/2 mnd. Veulen groeit enorm hard is erg groot. In de eerste instantie voerde ik haar merriebrok bij, maar al gauw werd ze zo druk dat dit niet het juiste voer was. Inmiddels is er volop gras. De merrie staat hele dagen op de wei en ontwikkeld een enorme buik terwijl je haar ribben kan voelen/zien. Nu nog brok bijvoeren durf ik niet omdat ze niet werkt. Maar die enorme buik met dat magere bovenstuk is ook niet zoals het hoort. Wat is jullie advies?
Antwoord:

Bij zogende merries komt het vaak voor dat de buik nog redelijk uit proporties is, maar de ribben zichtbaar zijn. Dit wordt vooral vaker gezien bij oudere merries. In de dracht- en zoogperiode worden de spieren minder sterk en wordt er veel van de merrie gevraagd, waardoor het lichaam invalt. De extra energie die een merrie nodig heeft om het veulen te zogen kan ten koste gaan van het paardenlichaam.

Langzamerhand zal dit vanzelf bijtrekken en is het belangrijk dat in de behoefte van de zogende merrie wordt voorzien.

Het bijvoeren van brok is geen oplossing om de buik te verminderen, maar wel meer 'body' te geven. Het is echter wel belangrijk dat gekeken wordt of het totaalrantsoen voldoende voedingsstoffen bevat. Wat is de kwaliteit van de weide? Biedt het gras voldoende energie en eiwit voor de zogende merrie? Indien de weide erg kaal wordt en er veel onkruiden in de weide bloeien, dan zou dit tekort waardevolle voedingsstoffen kunnen leveren. Geef indien nodig hoogwaardig ruwvoer erbij, zoals bijvoorbeeld een fijne groene kwaliteit hooi of luzerne.

Vanaf de tweede tot de vierde maand van de zoogperiode is de energie- en eiwitbehoefte het hoogste. Na 5 maanden loopt deze behoefte weer terug en kan het rantsoen weer aangepast worden naar het normale niveau.

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam