Bezoekersvraag

Kennisbank

Schuren van de staart


Door bezoeker Bos op 21-04-2013

Mijn paard schuurt regelmatig met zijn staart, waardoor de bovenkant van de staart een beetje kaal en afgeschuurd is. Hij heeft hier al vaker last van gehad, maar de afgelopen maanden was er niets aan de hand. Nu begint het weer. Wat zou hier de oorzaak van kunnen zijn en wat kan ik hieraan doen?
Antwoord:

Als een paard met zijn staart schuurt, dan is het belangrijk om te overwegen in welke tijd van het jaar dit gebeurt. Is het seizoensgebonden of is het een onophoudelijke gedrag dat het hele jaar doorgaat?

Seizoensgebonden schuren van de staart is vaak een overgevoeligheidsreactie op bepaalde insecten, meldt Christine Rees, DVM, Dipl. ACVD, a practitioner at Equine Allergy and Dermatology of Texas. De reacties op insecten worden veroorzaakt door overgevoeligheid voor eiwitten in het speeksel van de insecten. Deze eiwitten veroorzaken irritatie, waardoor schuren van de staart ontstaat. De meest voorkomende insecten die het schuren van de staart veroorzaken zijn de Culicoides muggen.

Culicoides overgevoeligheid bij paarden wordt ook wel aangeduid als zomereczeem. In ernstige gevallen is jeuk niet alleen beperkt tot de staart, het paard schuurt ook manen, nek en borst. Soms gaat dit schuren tot bloedens toe. Lees meer over de maatregelen bij zomereczeem

Een dierenarts moet andere externe parasieten uitsluiten, zoals, bijvoorbeeld irritatie van luizen of schurft. Ook inwendige parasieten, zoals aarsmade kunnen staart schuren veroorzaken.  Daarnaast kunnen netelroos en een vuile schede leiden tot het schuren van de staart.

Het is ook mogelijk dat een paard jeuk aan de staart ontwikkelt bij een voedselallergie. Lees meer over een voedselallergie. Tevens kan het schuren van de staart een gedragsprobleem zijn. Uit verveling kunnen paarden krabben of schuren van de staart ontwikkelen.

Een droge huis is gevoelig voor jeuk. Behandel de huid indien nodig met verzorgingsmiddelen of een speciale shampoo. Het is bekend dat het voeren van een beetje olie door het voer goed is voor de vacht. Omega 3 vetzuren kunnen goed zijn voor het jeukende paard. Het meest populaire oliesupplement is lijnzaad of lijnzaadolie. Lees meer over vetzuren bij huidaandoeningen

Zoals bovenstaand vermeld kan een verscheidenheid aan problemen jeuk veroorzaken. Raadpleeg altijd een dierenarts om oorzaken uit te sluiten en de juiste behandeling toe te passen.

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam