Bezoekersvraag

Kennisbank

Veel brood voeren schadelijk?


Door bezoeker Dekker op 11-03-2013

Mijn pony (Haflinger van 1.36m) staat in een zandpaddock. 's Ochtends en 's avonds krijgen ze hooi. Echter krijgen ze overdag helaas ook redelijk wat brood gevoerd (ik denk zeker een half tot heel brood per pony) door de stalhouder. Ik geef haar verder bijna geen krachtvoer, enkel als beloning tussen het werk door. Je hoort veel verhalen over brood en echt goed is het niet, maar ik vroeg me af wat nu precies de risico's zijn van brood voeren en of het heel erg is, gezien de rest van haar rantsoen?
Antwoord:

Brood wordt meestal gemaakt van tarwe, gemengd met water of melk, een rijsmiddel, zout en soms suiker. Het hoofdbestanddeel tarwe zit ook in diverse krachtvoeders en kan een paard gebruiken als energiebron.

Echter brood is speciaal gemaakt voor menselijke consumptie en is niet het meest ideale paardenvoer. Veel vers brood is niet goed, omdat een paard deegballen kan vormen die slecht verteerbaar zijn en verstoppingen kunnen veroorzaken. Ook kan vers brood aan het gehemelte van een paard gaan plakken. Als je graag brood wilt bijvoeren dan kan het beste oud brood aan paarden gevoerd worden. Laat het brood ca. 1 - 2 dagen liggen alvorens het te voeren. Wacht niet te lang met voeren, want beschimmeld brood kan de kans op koliek vergroten.

Af en toe een sneetje brood kan geen kwaad, maar realiseer je dat grote hoeveelheden brood voor een paard niet gewenst zijn. Brood kan niet dienen als volledig vervanger van het krachtvoer.

Lees meer:
Column: extra nutteloos

 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (2)axel
03-11-2016 11:49
onze 7 grote paarden krijgen elke dag 2 tot 3 grote broden,wortels en hooi onze 6 shetlanders krijgen elke dag ongeveer 6 schelletjes brood en wortels en ook hooi. is het schadelijk?

VoerVergelijk.nl
05-11-2016 20:12
Beste Axel, zoals in het artikel vermeld is brood niet direct schadelijk, maar grote hoeveelheden brood is niet aan te raden. 2 - 3 broden per dag voor 7 paarden is redelijk veel, maar hoeft niet direct schadelijk te zijn.
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam