Bezoekersvraag

Kennisbank

Nerveus na stal - en voerwissel?


Door bezoeker Linden op 17-02-2013

Ik heb een merrie van 1.70 m en zij wordt 6jr. Zij wordt 5x pw dressuur gereden op M niveau. Bij ons op stal voeren ze hoogwaardig en voldoende hooi. Tevens voeren ze Subli sportbrok. Op mijn vorige stal kreeg zij 3x per dag 3/4 schep Hippostar sportbrok en 2x hooi. Daar deed zij het goed op. Op deze stal wordt zij erg nerveus kan dat komen door de Subli Sportbrok in combinatie met het hoogwaardige hooi? Wat is jullie advies om haar te voeren?
Antwoord:

Het wisselen van stal kan veel spanning en stress met zich meebrengen. Paarden hebben in het begin de tijd nodig om aan de nieuwe situatie te wennen. Als dan ook het rantsoen volledig gewijzigd wordt dan kan dit gevolgen hebben voor het gedrag van het paard.

Als je in onze database de Subli Sportbrok met de Hippostar Sport vergelijkt dan zijn deze voeders redelijk vergelijkbaar. Het energiegehalte van Subli Sportbrok is iets lager (0,83) dan Hippostar Sport (0,88). Ook de hoeveelheid suiker + zetmeel is bij de Subli Sportbrok (24,8%) lager dan de Hippostar Sport (32%). Het eiwit- en vetgehalte zijn redelijk vergelijkbaar. De energiewaarde van het voer zal waarschijnlijk niet de oorzaak zijn van het nerveuze gedrag, maar het is wel mogelijk dat het paard anders reageert op nieuw voer.

Als het ruwvoer daadwerkelijk veel meer voedingswaarde(energie) bevat dan het ruwvoer dat het paard op de oude stal kreeg, dan kan dit wel extra energie geven, waardoor het paard frisser is. Wacht eerst even af of het paard na een paar weken rustiger wordt als hij volledig gewend is aan de nieuwe stal. Probeer daarna te experimenteren waar de oorzaak kan liggen, maar let op dat je niet te weinig ruwvoer gaat geven. Om echt uitsluitsel te krijgen kun je een ruwvoeranalyse uitvoeren. Dan weet je precies hoeveel energie het hooi bevat en kun je hierop het krachtvoer aanpassen.

Lees meer:
Nerveuze paarden
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam