Bezoekersvraag

Kennisbank

Hoe geef ik voldoende ruwvoer in de weide en op stal?


Door bezoeker Osinga op 14-12-2012

In uw berichtgeving wordt vooralgesproken over de noodzaak van voldoende vezelrijk voer en mag het paard niet te lang zonder (ruw)voer opname. Onze paarden staan in de winter plm. 6 uur in de wei en eten dus ook ca. 6 uur. De opname van vezelrijk voedsel lijkt dus gewaarborgd maar nu hoor ik dat de voedingswaarde van gras in de winter vrijwel nihil is. Wat is nu het belang van de opname van vezelrijk niet-voedsel en hoe vertaal je dat dan naar hooi/kuil op stal?
Antwoord:

Onder ruwvoer wordt verstaan: voedermiddelen met een vezellengte van ca. 8 mm. Hieronder vallen bijv. gras, hooi, kuilgras, luzerne, snijmaïs en stro.

In de weide zullen de paarden gras opnemen, afhankelijk van de staat van de weide. In winter groeit er weinig gras en worden veel weide omgetoverd tot modder in plaats van een gezonde grasmat. Indien er nog gras in de weide staat dan kunnen de paarden gedurende weidegang ruwvoer eten, maar de totale opname hiervan zal niet zo hoog zijn. Tevens is de voedingswaarde van het gras zeer laag in de winter. Lees meer over de normale grasopname tijdens weidegang.

In de winter zal de grasopname aangevuld moeten worden met extra (gedroogd) ruwvoer. Dit kan in de vorm van hooi of kuilgras. Maak een inschatting van de hoeveelheid gras die de paarden opnemen en vul dit aan met hooi, kuilgras of een ander soort ruwvoer. Houd hierbij rekening met de richtlijn van de totale minimale hoeveelheid ruwvoer van 1 - 1,5 kg per 100 kg lichaamsgewicht. Afhankelijk van de hoeveelheid gras en de kwaliteit van het ruwvoer zullen volwassen paarden ca. 4 - 8 kg ruwvoer nodig hebben naast weidegang.

Het bijvoeren van het ruwvoer kan op stal, maar ook in de weide. Let op dat de paarden in de weide niet teveel zand binnen krijgen bij de opname van het ruwvoer.

Lees meer:
Alles over ruwvoer
Belang van ruwvoer voor het spijsverteringstelsel  
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam