Bezoekersvraag

Kennisbank

Aangekomen door nieuwe hooi


Door bezoeker Beek op 03-08-2010

Mijn 22 jarige haflinger heeft tot eind december in een manege gelopen en was toen behoorlijk vermagerd. Het is nu met semi pensioen en verhuisd naar 24/7 weidegang, met onbeperkt hooi en ca. 600 gram sportbrok als hij gereden werd. Inmiddels is hij lekker gegroeid, ook kwa bespiering. Ik rijd nu gemiddeld 2-3 keer per week, ong. anderhalf uur en 2x per week een half uurtje longeren, met veel galop- en drafwerk. Echter, sinds het nieuwe hooi van het land is, is hij enorm aan het aankomen. Hij krijgt nu alleen na een echt flinke bosrit nog baissbrok van Hippostar bij, maar als ik korter dan anderhalf uur gereden heb, krijgt ie een handje brok, meer niet. Het land waar hij op staat, staat nauwelijks gras, dat is gewoon kortgegraasd. Vaker rijden lukt kwa tijd en zijn energie-level niet. Dan vindt hij het niet leuk meer, wordt hij chagrijnig en gaat vaker struikelen. Wat kan ik nu nog doen om hem niet te veel te laten vervetten? Hij is nog niet in stadium 5 terecht gekomen, maar ik wil hem daar ook niet in hebben. Het hele vette hooi van een maand terug krijgt hij inmiddels niet meer, omdat er weer arm onbemest hooi is, met veel structuur, weinig blad. Dat krijgt hij nu te eten. Wat kan ik nog meer doen?
Antwoord:

Het nieuwe hooi van het jonge voorjaarsgras was waarschijnlijk veel te rijk voor jouw Haflinger, waardoor hij teveel is aangekomen. Het is erg goed dat je nu ander hooi geeft met minder voedingswaarde. Grof, bruin hooi met veel stengel en weinig blad heeft over het algemeen een veel lagere voedingswaarde. Lees meer over de voedingswaarde van hooi.

Als er op het weiland nog wel een beetje gras staat en je Haflinger staat 24/7 buiten dan kan hij toch constant eten. Let op dat de oppervlakte van het weiland niet te groot is en zet desnoods een stukje af door middel van strookbegrazing of zet hem enkele uren per dag in een paddock met hooi. Het bijvoeren van lage kwaliteit hooi is goed voor buikvulling.

Ook is het erg goed dat je de hoeveelheid krachtvoer hebt verminderd tot minimaal. Let op dat je paard wel voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgt en geef dit desnoods door middel van een vitamine/mineralenkoek ipv krachtvoer.

Afvallen moet altijd met beleid. Als je Haflinger te snel afvalt kan hyperlipaemie/dieetziekte ontstaan. Wanneer een paard te weinig energie binnen krijgt gaat hij zijn eigen vetreserves aanspreken. Dit  kan de vetstofwisseling verstoren waardoor vetstoffen in het bloed terecht komen.

Wees geduldig en geef je Haflinger de tijd om weer op zijn normale gewicht te komen. Je bent absoluut op de goede weg en let in het vervolg op de kwaliteit hooi die je geeft om gewichtsschommelingen te voorkomen.

Lees meer:
Bezoekersvraag: mijn paard is en blijft te dik
Voer voor sobere rassen
Voer voor Haflingers

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam