Bezoekersvraag

Kennisbank

Brok ter beloning voor tinker?


Door bezoeker Wiercx op 07-11-2012

Mijn 15 jarige tinker heeft zomereczeem, wordt snel dik, heeft soms nauwelijks energie (ook op bosritten die hij heel leuk vindt). Ik zou hem graag een brok geven, omdat ik het ook als beloning geef. Muesli is dan moeilijk als snoepje te geven. Hij staat sinds een week weer s nachts op stal en krijgt als hij binnenkomt hooi. Hij heeft ook een liksteen in z'n stal hangen. Welk voer kan ik hem het beste geven?
Antwoord:

Een tinker is een sober ras en heeft daarom een andere voedingsbehoefte dan andere paarden. Het komt regelmatig voor dat paarden met overgewicht weinig energie hebben. Dit komt omdat ze niet fit zijn.

Houd de conditie van de tinker goed in de gaten en doe regelmatig een Body Condition Score.

Let ook op het overige rantsoen. Wat is de kwaliteit van het hooi? Is dit niet te rijk voor jouw paard? Lees meer over de aankoop van het juiste ruwvoer.

Ook is de duur van weidegang van belang. Paarden die 24/7 in de weide staan, krijgen snel last van overgewicht, omdat de Nederlandse weiden over het algemeen te rijk zijn. Zet je paard ook enkele uren per dag in een paddock of doe een graasmasker op als er teveel gras groeit.

Geef naast het ruwvoer zo min mogelijk extra's, zoals bijvoorbeeld appels, snoepjes en brood. Dit veroorzaakt sneller overgewicht.

Als je een brok wilt geven om je paard te belonen kun je het beste kiezen voor een vitamine/mineralenkorrel of vitaminekoek. Deze producten zijn gemakkelijk uit de hand te voeren en bevatten weinig energie en eiwit, maar wel alle vitaminen en mineralen die jouw paard nodig heeft.

Ook zijn er producten speciaal voor tinkers verkrijgbaar. Dit zou ook geschikt zijn om in kleine hoeveelheden te voeren, maar let goed op dat het energie-, eiwit- en suikergehalte niet te hoog is.

Lees meer:
Zomereczeem
Dikke paarden
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam