Bezoekersvraag

Kennisbank

Psyllium oplossing tegen zandkoliek?


Door bezoeker Fransen op 04-11-2012

Mijn paard heeft laatst zandkoliek gehad. Gelukkig was het redelijk snel verholpen door de dierenarts, maar ik wil graag voorkomen dat het nog eens gebeurt. In de dierenwinkel werd mij aangeraden om Psyllium zaad te gaan voeren. Hoe werkt dit precies en hoe moet ik dit voeren?
Antwoord:

Psyllium, ook wel vlozaad, bevat een hoog gehalte aan slijmstoffen(10 – 30%) en wordt daarom vaak gebruikt als laxerend middel. De laxerende eigenschappen van psyllium komen voort uit het zwellen van de zaden wanneer ze in contact komen met water. Hierdoor neem het darmvolume toe en daarmee ook de activiteit van de darmen. De ontlasting wordt soepeler en kan gemakkelijk door de darm getransporteerd en uitgescheiden worden.

Psyllium kan effectief werken ter voorkoming of behandeling van zandkoliek. De slijmstoffen zorgen ervoor dat de zandkorrels met de mest worden uitgescheiden. Week psyillium in lauwwarm water en geef twee keer per dag 250 gram. Binnen twee tot drie weken is het overgrote deel zand uit de darmen verwijderd. Geef het niet langer dan ca. twee weken, omdat het lichaam dan gewend raakt aan de extra vezels en deze zal afbreken. Als je doorlopend Psyllium blijft voeren, zal er geen zand meer uitgescheiden worden.

Waarschuwingen

  • Als een paard niet genoeg drinkt kan het eten van Psyllium leiden tot verstopping. Geef het paard daarom altijd onbeperkt toegang tot vers drinkwater.
  • Geef Psylliumzaad nooit in droge vorm. Doordat de slijmstoffen sterk zwellen kunnen verstoppingen ontstaan. Meng het Psyllium direct voor toedienen met water
  • Overleg bij de behandeling van zandkoliek met je dierenarts

Bekijk Psyllium producten

Lees meer:
Zandkoliek
Invloed psyllium op glucose en insuline

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (8)Christa
05-11-2012 14:57
Op de meeste zand-weg-kuurtjes staat droog voeren, het zet uit van vocht maar wel in een slijmerige substantie. Mij lijkt het dat het daardoor makkelijker door het maagdarmkanaal glijd. Gaat overigens de werking van psylium niet achteruit als je het vooraf weekt?
Het is toch de bedoeling dat het zand mee pakt?
Hoe komt het dat ieder merk/verpakking een andere dosering aanhoud? Welke is nu juist?

VoerVergelijk.nl
05-11-2012 21:02
Er zijn veel verschillende soorten zand-weg kuurtjes verkrijgbaar. Deze hebben niet allemaal dezelfde samenstelling. Het advies zoals hierboven vermeld, geldt voor Psylliumvezels. Echter houd altijd het advies van de betreffende verpakking aan, om problemen te voorkomen. Het advies op de verpakking is afgestemd op de samenstelling en eventuele voorbewerkingen van het product.

Astrid Noordhoek
07-11-2012 17:12
Op mijn zak psyllium staat 1 a 2 eetlepels per dag.
Geen 250 gram x 2 = 500 gram per dag.

Ik weet nu niet welke dosering aan te houden.
Mag ik vragen hoe jij aan 500 gram per dag komt?

Bedankt.

Astrid

VoerVergelijk.nl
10-11-2012 20:10
Iedere bron geeft een andere adviesdosering. Diverse producten geven een hoeveelheid van ca. 30 - 45 gram per dag. Het effect om zand uit de darmen te verwijderen bij deze kleine hoeveelheid is zeer twijfelachtig, aangezien de omvang van de darm ca. 100 liter is. Psyllium is niet giftig en bij de behandeling van zandkoliek is ca. 200 gram per dag minimaal. Er kan beter teveel gevoerd worden dan te weinig. In diverse onderzoeken zijn zelfs hoeveelheden van een kg per dag gevoerd. Indien er sprake is van een preventieve behandeling dan zou een kleinere hoeveelheid wellicht toereikend kunnen zijn.

Chantal
06-04-2015 20:45
Hoe veel gram vezels zou je moeten voeren aan een shetlander van +- 150 kg die je verdenkt van zandkoliek? Ook 200g per dag?

VoerVergelijk.nl
07-04-2015 19:40
Aangezien de darminhoud van een shetlander aanzienlijk kleiner is zou een kleinere hoeveelheid (bijvoorbeeld 100 - 150 gram) kunnen volstaan. Maar ook hierbij geldt, lees de aanwijzingen op de verpakking.

silke
13-02-2016 19:31
beste,

op mijne staat enkel de dosering voor mensen 1eetlepel/dag voor kinderen en 2eetlepels/dag voor volwassenen.

hoe weet je dan in hemelsnaam hoeveel je paard mag hebben?

VoerVergelijk.nl
15-02-2016 20:05
Beste Silke, Als er geen gebruiksaanwijzing voor paarden op het etiket staat, dan zal het product niet speciaal voor paarden geproduceerd zijn. U kunt het beste contact opnemen met de producent om te informeren of het product ook geschikt is voor paarden en wat de adviesdosering is.
Succes!
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam