Bezoekersvraag

Kennisbank

Exmoorpony wordt dik van lucht?


Door bezoeker Weert op 15-10-2012

Ik heb op dit moment 1 paard en 1 pony. Het betreft een 3,5-jarige paard die 2 kg basisbrok per dag krijgt en ruwvoer. Daarbij ook nog een 3-jarig exmoorhengstje, die afgelopen februari vanuit een natuurgebied bij mij is terecht gekomen. Mijn paard is altijd al aan de schrale kant geweest en nu hij beleerd is is hij goed op gewicht, je ziet zijn ribben niet meer maar kunt ze nog wel voelen. Mijn exmoorhengstje daarentegen lijkt dik te worden van lucht! Ze staan allebei in een zandpaddock en hebben dus geen beschikking over gras (helaas) en krijgen onbeperkt ruwvoer. Mijn exmoorhengstje krijgt 's ochtends een klein handje basisbrok en 's avonds ook. Ik kan hem in de paddock niet minder gaan voeren, omdat mijn paard het wel echt nodig heeft. Ligt het dan aan het voer of heeft hij ander voer nodig? Hij krijgt al zo weinig en lijkt maar aan te blijven komen.. Groetjes, Leanne van Weert
Antwoord:

Een exmoorpony is een sober ras, die relatief weinig voedingsstoffen nodig heeft om op gewicht te blijven. Doordat de pony onbeperkt ruwvoer kan eten zal hij waarschijnlijk toch meer eten dan de behoefte, waardoor hij aankomt.

Het is praktisch erg onhandig dat jouw paard deze onbeperkte hoeveelheid wel nodig heeft.

Er wordt geen informatie gegeven over de kwaliteit van het ruwvoer. Is dit ruwvoer met een hoge voedingswaarde? Of grof langstengelig hooi? Eigenlijk zou de pony uitsluitend ruwvoer met een lage voedingswaarde mogen eten, maar het paard heeft waarschijnlijk ruwvoer met een hogere voedingswaarde nodig.

Als de pony echt teveel eet, dan is de enige oplossing om ze toch apart te zetten in de paddock of om de pony bijv. enkele uren per dag geen toegang tot het ruwvoer te geven. Ook is het mogelijk om een lage kwaliteit ruwvoer onbeperkt te voeren en het paard een hoge kwaliteit ruwvoer apart bij te voeren, bijvoorbeeld luzerne.

Lees meer:
Dikke paarden
Voedingswaarde ruwvoer

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam